Потребителите засега няма да бъдат засегнати от търговската война между Съединените щати и Китай, смята експертът по информационни технологии Борислав Сестримски.

Някои големи американските компании прекратиха отношенията си с телекомуникационния гигант "Хуауей" и логично се появиха съмнения, че потребителите ще бъдат ощетени. По думите на Сестримски, основна причина за започването на тази война е намерението на китайската компания да изгради 5G мрежата, която ще промени облика на Интернет. Достъп до мрежата ще имаме директно от телефона си без договор с мобилен доставчик, а трансферът от 300 мегабита ще дава възможност за скорост 20 пъти по-висока от сегашната.

Борислав Сестримски, експерт по информационни технологии: Обикновеният човек, който ползва тази марка, спокойно може да продължи да си я използва. Съмнявам се, че нещата ще спрат утре сутринта. Но войната е по-далечна - тя е започнала още преди няколко месеца, с това че Хуавей имат вече сериозна сила да изграждат, така наречените 5G мрежи. Това е разковничето за почването на тази война, бих казал в кавички война, защото това е борба за надмощие в информационните технологии.
Борислав Сестримски: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Борислав Сестримски: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Войната за надмощие е по-далечна, започна преди няколко месеца - "Хуауей" имат силата да изграждат 5G мрежа. По темата всички глобални участници търся...