Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки предизвика множество коментари у нас. Потребителите са склонни да се откажат от тях, докато производителите се надяват забраните да влязат в сила възможно най-късно, за да могат да преоборудват производствата си.

Европарламентът забрани употребата на 10 пластмасови продукта, сред които еднократни чинии и прибори за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши и други. Всяка страна - членка трябва сама да реши с какви законодателни промени и как да ги приложи. От екоминистерството заявиха, че България участва в преговорите и това тепърва ще се изяснява.

Ресторантьори и продавачи на бързи храни признават, че пластмасовите опаковки са практични, удобни и по-евтини, но не са здравословни, а и замърсяват околната среда.

Теодора Каменова - търговец на храни: Ако храната е току що излязла от фурната и е с много висока температура, пластмасата се деформира и всичките химикали от нея преминават в храната. Аз смятам, че наистина бъдещето е да се премахнат пластмасовите опаковки като цяло.

И потребителите са готови да се откажат от еднократните пластмасови опаковки в замяна на по - чиста околна среда.

Производители на пластмасови опаковки у нас отказаха коментар с мотива, че ще изчакат решенията на правителството. А от Асоциация "Активни потребители" смятат, че приетите вчера забрани вече са закъснели.

Богомил Николов - Асоциация "Активни потребители": За нас бъдеще имат само тези пластмаси, които са 100 % рециклируеми. Всички останали трябва постепенно да бъдат премахнати.

Депутатите от комисията по околната среда и водите вече дадоха пример и отказаха пластмасовите чаши. По време на заседанията кафето се сервира в чаши, изработени от овесени ядки, които могат да се ядат.

Как точно ще бъдат приложени забраните за пластмасовите опаковки у нас ще зависи от преговорите в Брюксел. Очакванията са те да влязат в сила от 2019 г.

В деня на Черно море: Колко пластмасови торбички изхвърляме за година?

В деня на Черно море: Колко пластмасови торбички изхвърляме за година?

В деня на Черно море 25-метрова риба от пластмасови торбички се появи пред НДК. Целта на инсталацията е да покаже колко много отпадъци изхвърля всеки...