НОВИНИ

Ще притисне ли американското правителство „Епъл“ да хакне айфон на терорист

Битката на „Епъл“ да запази софтуера на айфон от ФБР продължава. Повод за нея е желанието на разследващите да хакнат телефона на един от терористите в Сан Бернардино.

притисне американското правителство епъл хакне айфон терорист
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 20.02.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Министерството на правосъдието на САЩ уведоми в петък съдията Шери Пим, че на корпорацията "Епъл" трябва да бъде разрешено да запази собствеността си върху специалния софтуеър, съобщи БТА. Преди това съдийката беше разпоредила на компанията да съдейства за пробиване на защитата на айфона на стрелеца Саид Фарук. Това бе направено по искане на ФБР, чиито агенти смятат, че в телефона има данни за разговорите на Фарук със съпругата му и с други негови съучастници.

От ФБР поискаха от „Епъл“ да създаде специална версия на iOS, която да е лишена от специфични мерки за сигурност и да бъде инсталирана в телефона на терориста, за да могат разследващите да изтеглят информацията от него. Изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук заяви, че ако компанията се подчини на съдебното решение, това ще застраши данните в телефоните на милиони потребители по света. Тим Кук твърди, че не може да създаде такъв софутер, защото се притеснява дали ще може да бъде опазен от злоупотреби.

;

Правителството предлага компромис

Администрацията на президента Барак Обама даде знак, че приема компромисно решение и предложи на съдийката Шери Пим да разреши на "Епъл" да остане притежател на компютърната програма за "хакване" на въпросния айфон, а след като изпълни задачата си, програмата да бъде унищожена. Освен това "никой извън компанията да няма достъп до тази програма", предложи правосъдното ведомство.

Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представители е поканила Тим Кук и шефа на ФБР Джеймс Коми на свое заседание, посветено на криптираните технологии. Конгресмените ще повдигнат спорния въпрос за опазването на личното пространство и националната сигурност.

Спорът се превърна в тема и на предизборната кампания в САЩ.

В него се намеси претендентът за кандидат-президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп. Той призова американците да бойкотират продуктите на компанията "Епъл", докато тя не се подчини на съдебното разпореждане. Тръмп каза снощи, че Тим Кук се опитва да докаже "колко голям либерал е".

„Фейсбук” и „Тиутър” са на страната на „Епъл“.

Шефът на „Туитър” Джек Дорси увери, че компанията е заедно с Тим Кук и "Епъл”.
„Ние ще продължим енергично да се борим против исканията компаниите да отслабват сигурността на своите системи”, е позицията на „Фейсбук”.

;

Терорът в Сан Бернардино

В началото на декември роденият в САЩ Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, щата Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията. Има данни, че Фарук и Малик са се радикализирали от пропагандата на "Ислямска държава" и са действали самостоятелно, заради което не са били наблюдавани от властите. Атаката дойде само дни след като Париж беше атакуван от джихадисти. Четири дни след стрелбата Барак Обама я определи като терористичен акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е четвърта в ЕС по ръст на прибрани зърнени култури
България е четвърта в ЕС по ръст на прибрани зърнени култури
Открита е нелегална фабрика за производство на цигари в Луковит
Открита е нелегална фабрика за производство на цигари в Луковит