НОВИНИ

Ще продължат ли разкопките на римската крепост Сексагинта Приста

Историческият музей в Русе кандидатства за финансиране, за да продължи разкопките на римския кастел Сексагинта Приста. Миналата година при спасителни археологически разкопки беше разкрита източната стена на крепостта с височина от 7 метра - единствено тук по Дунавския лимес, толкова добре съхранена и с такива големи размери.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:30, 14.04.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Крепостта Сексагинта Приста е изградена в края на 3-ти - началото на 4-ти век на границата на Римската империя като военно укрепление срещу варварските нашествия. Досега археолозите бяха разкрили западната стена на кастела и северозападната ъглова кула. Казват, че строителните дейности в района са им дали шанса да разкрият и части от източната стена и така да определят размера на крепостта – около 20-25 дка.

„Крепостните стени са били изградени върху хълм, който много ясно е личал на общия терен – от едната страна защитен от Дунав, а от другата – от стръмните склонове. И това е естествено възвишение, което днес не личи, тъй като е запълнено и теренът е изцяло подравнен”, разказа археологът Никола Русев.

Преди да бъде изградена крепостта, тук е имало храм на Аполон, който вече е проучван, а от късноелинския период археолозите са открили ями с монети и керамика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем от задържаните за атентатите в Париж и Брюксел остават в ареста
Седем от задържаните за атентатите в Париж и Брюксел остават в ареста
Предизвикателствата пред градския транспорт в Бургас, Пловдив и Смолян
Предизвикателствата пред градския транспорт в Бургас, Пловдив и Смолян