НОВИНИ

Ще проработи ли актуализираната демографска стратегия на правителството

Всяка трета двойка в България се развежда, 4 000 бебета по-малко са се родили през миналата година. Ще проработят ли мерките на правителството, заложени в актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението 2012-2030 г. и в частност плана за изпълнението й за тази година, приет на последното заседание на правителството през декември 2015 г? това попитахме три семейства от Варна, Пловдив и Русе. Документът на кабинета включва комплексни мерки свързани с ниската раждаемост, високата смъртност, миграционните процеси, заетостта, но според нашите герои за едно семейство и раждането на повече деца най-важни са доходите и наличието на работа.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:05, 03.01.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Мерките на демографската стратегията са групирани в 12 стратегически направления. Сред тях са насърчаване на раждаемостта чрез създаване на среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца; подобряване на репродуктивното и общото здраве на населението, намаляване на смъртността; намаляване на броя на емигриращите млади хора.

По данни на НСИ за последната година отношението бракове към разводи в страната е 2:1, а родените бебета са с близо 4 хиляди по-малко.
Според актуализирания демографски план до 2030-та година публичните разходи за семействата и децата трябва се увеличат, а рискът от бедност сред населението да намелее значително.
До 2030 г. тези разходи за семействата трябва да стигнат 2 % от БВП.

Значително трябва да падне процентът на населението в риск от бедност.







Семейството на Пламен Тодоров от Русе е с едно дете.По думите му доходите му са прилични само защото като шофьор работи няколко месеца в чужбина.

- Ама, ако живея тука само няма да ни остават, за туй сме принудени да ходим в чужбина, - казва Пламен. - Да ви кажа честно, ние сме май най-бедната страна в Европа, поне едно към 2000 лв.трябва да има на едно четиричленно семейство нормално.

И тричленното семейство на Корнелия Юсеин от Пловдив разчита на доходи изкарани в чужбина от съпруга й. На въпроса защо имат само едно дете, Корнелия казва:

- Защото няма да мога да гледам второ дете, нямам възможност и затова не мисля скоро да раждам.

Корнелия подрежда най-важните неща за своето момиченце така:

- Трябва да й се осигури първо здравословната храна на едно дете, после пък дрехите, мястото където ще живее, околната среда, всичко е важно за едно дете.

Не на последно място Корнелия поставя здравеопазването и образованието.

- Аз имам средно специално образование и бих искала детето ми като порасне да напредне, да учи висше, - казва жената.

В битката с демографската криза е заложено и повишаване на заетостта и намаляване на разликите в заплащането на жените и мъжете. Така се очаква да се повиши раждаемостта и да се ограничат емиграционните вълни сред младите българи. Предвижда се до 2030 година заетостта при жените да се изравни с тази при мъжете.




Според Светла Николова от Бургас - майка на две деца, нуждата от образование и намирането на подходяща работа отлагат брака и раждането на деца .

- Аз съм на почти 30 години, от моите приятели малка част са женени и имат деца, - казва тя. - Според мен след 35 години става все по-трудно и отглеждането, и бременността. И според мен до 35 години трябва да са свършени тези неща.

Според нашите семейства държавата трябва да помага по-активно на младите, ако иска да се раждат повече деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде прекарахме празниците
Къде прекарахме празниците
Ветроходци стягат яхтите за плаване
Ветроходци стягат яхтите за плаване