НОВИНИ

Ще проверяват фиктивни назначения в болниците

Здравното министерство започва проверки в държавни и общински болници, заради съмнения за фиктивни назначения на персонал. Повод са твърденията на кмета на Белоградчик пред БНТ, че лекари си предоставяли дипломите на лечебни заведения и ходели в тях, само за да си вземат заплатата в края на месеца. А голяма част дори не знаели къде са болниците.

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 09.01.2018
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Според кмета на Белоградчик, заради изискванията в медицинските стандарти, се налагало болници да поддържат по-голям щат, отколкото им е нужен.

Борис Николов - кмет на община Белоградчик: В нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. На практика тези лекари не са на работа."

От Районната здравна каса във Видин казаха за "По света и у нас", че при проверките в белоградчишката болница през миналата година не са открити нарушения. Сега в лечебното заведение ще има нова инспекция от здравното министерство.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Навсякъде където имаме информация, че има такива нарушения, ние ще влезем и ще ги констатираме. В държавните болници, в които влязохме изненадващо, установихме, че персоналът, който трябва да бъде вътре - лекари, сестри и санитарки, не са на работното си място.

Здравният министър каза, че част от стандартите са остарели и ще бъдат променени. А министерството е в готовност да помогне на общините да преструктурират лечебните заведения в тежко финансово състояние. Болницата в Омуртаг е на ръба на оцеляването. От 2012 до момента е с дългове за над 700 000 лева.

Д-р Христо Желев, и.д. управител на МБАЛ - Омуртаг: Ние сме готови и утре да фалираме с 0 задължения, поради големия обем изискания на касата, Изискванията са като към елитни болници.

В болницата идват пациенти и от други общини. Притесняват се, че ако бъде закрита, трябва да пътуват повече.

Мария Захариева, пациент: В големите болници също е трагедия и не мога да си представя, че тук няма да има болница.
Д-р Любомир Христов, кардиолог и началник „Вътрешно отделение": 6000 пациенти през годината минават през болницата. Къде ще отидат тези пациенти?

От Сдружението на общинските болници обявиха, че излизат на едночасов протест на 15-ти януари.

д-р Неделчо Тотев - председател на Националното сдружение на общинските болници: Да се осигури целевата субсидия, която повече от 2-3 месеца настояваме, в размер на 30 милиона, за да се стабилизира и подпомогне общинското здравеопазване.
д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Ако не сте подпомогнат по един или по друг начин просто ще рухнат.

Според здравния министър сумата, с която може да се подкрепят общинските болници е 6 милиона лева, но при едно условие.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Мисля, че ще може да ги подпомогнем с тази сума, в контекста на преструктурирането на самите болници обаче.

Днес стана ясно, че Съветът на директорите на Ловешката болница е подал оставка. Председателят му Даниела Коларова обясни, че напуска заради липсата на приемственост в стратегията за спасяване на болницата между старото и новото ръководство на здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи нахлуха в Министерството на труда в Атина
Протестиращи нахлуха в Министерството на труда в Атина
Лука Модрич се яви в Мадрид на дело за данъчна измама
Лука Модрич се яви в Мадрид на дело за данъчна измама