НОВИНИ

Ще решат ли новите закони проблемите на хора с увреждания - говори Хасан Адемов

Нови текстове от Закона за интеграция на хората с увреждания бяха приети днес от парламентарната комисия в НС и предстои утре да бъдат гласувани от депутатите. Текстовете касаят интеграционните добавки и правото им на получаване.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 11.07.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В същото време, протестите на майки на деца с увреждания продължават. Ще има ли решение на проблема - темата в "Още от деня" коментира Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател на социалната комисия в парламента и бивш социален министър.

За интеграционни добавки той обясни, че след решение на ТЕЛК хората с увреждания подават декларация, където на база социални потребности комисията издава индивидуални актове и на практика те определят вида на интеграционните добавки, които биват седем вида. Съдът отмени тези текстове, а сега комисията в НС ги прехвърли в закона, което вече дава основание за коректно изплащане на тези интеграционни добавки, допълни Адемов.

Работна група в социалното министерство работи по чисто нов закон за хората с увреждания, отделно друга група работи по закона за личната помощ. В началото на есенната сесия на НС проектът за хората с увреждания трябва да бъде готов, категоричен е Адемов.

Хасан Адемов: Миналата седмица проведохме обществено обсъждане на закона за личната помощ с участието на омбудсмана Мая Манолова, като поканихме всички заинтересовани страни. Взето беше решение трите законопроекта да бъдат разгледани в общ пакет в началото на есенната сесия на НС.
;

Според Хасан Адемов, само диалогът и възможностите за отстъпки в рамките на държавния бюджет са път към решение на проблемите на хора с увреждания и прекратяване протеста на майките на деца с увреждания.

По думите на експерта, през последните 25 години практиката е била проблемите на хората с увреждания да се решават на парче и това не е довело до конкретни резултати. Адемов изтъкна, че и омбудсманът Мая Манолова е дала съгласието си по заключението, че само разглеждането в пакет на трите законопроекта е условие за решаване на проблемите.

Хасан Адемов коментира и исканата оставка на зам.-социалния министър Султанка Петрова след смъртния случай на охранител в Партийния дом и данните за участие на съпруга й в охранителната фирма.

Хасан Адемов: Аз мисля, че тя веднага трябва да си подаде оставката така, както направиха бившият министър на здравеопазването Николай Петров и зам.-социалния министър Росица Димитрова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молдовски гражданин е заловен за взривения банкомат в Пловдив, друг се издирва
Молдовски гражданин е заловен за взривения банкомат в Пловдив, друг се издирва
130 хиляди пътници ще се возят дневно на третата метролиния в София
130 хиляди пътници ще се возят дневно на третата метролиния в София