НОВИНИ

Ще се отпуснат ли пари за системата за предупреждение за земетресения?

Има надежда до края на годината или в началото на следващата сеизмологът проф. Бойко Рангелов да получи финансиране, за да внедри системата за ранно сигнализиране на земетресения. Това каза за " По света и у нас " временно изпълняващия длъжността управител на Фонд " Научни изследвания" Геновева Жечева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:58, 20.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Парите по проекта са спрени още в края на 2013-та година. Апаратите за сигнализиране при земетресения са купени, но те не са монтирани. За това са нужни още около 100 хиляди лева.Целта на проекта е да се улавят вълните на земетресенията и да се предупреждават хората и то не само в Перник, където ще бъде монтирана техниката, а и в цялата страна.

Геновева Жечева обясни спирането на парите с факта, че през 2012-2013 година е имало много нарушения във Фонда и всички проекти от онова време трябва да минат на финансов одит, за да продължат, включително и този на проф. Рангелов.

Геновева Жечева, изпълняващ длъжността Управител на Фонд "Научни изследвания": Това, което предстои е обобщаването на становищата по новия правилник, което трябва да стане до края на май, след това приемане официално на този правилник,до юли месец трябва да бъдат назначени новите постоянни научни комисии, трябва да се извърши финансов одит на проектите.
БНТ: На неговия проект, на старите проекти?
Гeновева Жечева: На старите проекти. И в рамките вече на годината може да бъдат финансирани, ако няма достатъчно средства или процедурите не са достатъчно напреднали вече от следващата година ще бъде финансиран.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антарктически профили: Неделчо Хазърбасанов, фотограф
"Антарктически профили": Неделчо Хазърбасанов, фотограф
Антарктически профили: Камен Бонев, геолог
"Антарктически профили": Камен Бонев, геолог