Дали търговската война между САЩ и Китай се отрази върху световната икономика ? Подобни въпроси си задават анализаторите след обявеното от президента Доналд Тръмп решение за въвеждане на 10-процентни мита върху нови китайски стоки на стойност 300 млрд. долара. Очаква се мярката да влезе в сила от 1 септември. Тръмп обяви, че Вашингтон ще налага мита, докато не бъде постигнато търговско споразумение. Пекин заплаши с ответни мерки.

Опасения от разгаряне на търговската война между Съединените щати и Китай предизвикаха спадове на световните фондови борси след новината за новите американски мита. С тях облагането ще засегне вече почти целия китайски внос - от детски играчки, до облекло, електроника и дори оръжия. Решението на президента Доналд Тръмп идва след поредния кръг от търговски преговори без признаци за напредък.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В продължение на години Китай печелеше милиарди на наш гръб. Ние на практика изградихме китайската икономика. Сега е време нещата да се променят. Ако не искат да продължават да търгуват с нас - добре. Това ще ни спести много пари.

В администрацията на Тръмп има противници на новите мита. По данни на пресата сред тях са финансовият министър Стивън Мнучин и икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу. Отделно има опасения, че търговската война ще се отрази зле върху бизнеса и цените на потребителските стоки. Вашингтон вече наложи 25-процентни мита върху други китайски стоки и търпението на Пекин се изчерпва.

Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство: Ако американските мита влязат в сила, Китай ще предприеме ответни мерки за защита на жизненоважните интереси на страната и народа си. Последиците ще са за сметка на Съединените щати.

Силно оръжие на Китай е износът на редки земни минерали. Неговото ограничаване би засегнало сериозно редица американски производства.