НОВИНИ

Ще се оттеглят ли САЩ от Сирия - коментар на проф. Владимир Чуков

Съединените щати започват изтеглянето на войските си от Сирия. Това обяви вчера американският президент Доналд Тръмп в Туитър, като написа, че единствената цел на американските военни там по времe на администрацията на Тръмп е била да победят Ислямска държава, което е вече сторено. Какво значи това решение за бъдещето на Сирия? По темата разговаряхме с арабиста проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 20.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

По думите на проф. Чуков решението на Тръмп е и изненадващо, и не изненадващо, тъй като още през април президентът на САЩ ясно заяви, че ще изтегли войските си от Сирия. Въпрос на време беше кога точно ще стане това, по какъв начин и каква ще бъде конкретната причина това да се случи и какво предстои. Той посочи, че Турция е единствената държава, която не реагира шумно, което е било постигнато по време на телефонния разговор отпреди няколко дни между Тръмп и Ердоган.

Проф. Чуков обясни, че към момента Сирия е разделена на три основни части. 60% от нея са контролирани от правителството в Дамаск. Това е всъщност коалицията, лидирана от Русия. 30% - втората по големина зона е контролирана от кюрдите - това са частите за народна защита или сирийските демократични сили. Политическото крило е Партия на демократичния съюз. Те са ръководени от САЩ и западните съюзници. Около 5% са под директен турски контрол. Под половин процент е територията, която се контролира от Ислямска държава. "Грешка би било да се погребе Ислямска държава просто така и да се каже: ние победихме!", подчерта проф. Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха ​движението на трамваите по ул. Граф Игнатиев
Пуснаха ​движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев"
Животът на английските заселници у нас след Брекзит
Животът на английските заселници у нас след Брекзит