НОВИНИ

Ще се оттеглят ли САЩ от ядрената сделка с Иран?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да произнесе тази вечер своеобразна присъда за постигнатото преди 3 години споразумение за замразяване на ядрената програма на Иран. Според Тръмп това споразумение е най-лошото в историята и икономическите санкции срещу Техеран трябва да бъдат възстановени. Под натиск след такова решение обаче ще е и Европейският съюз. Защо - вижте в следващия материал.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:45, 08.05.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Три са възможните сценарии, по които може да се развие ситуацията около иранската ядрена сделка тази вечер. Доналд Тръмп най-вероятно ще обяви, че изтегля Съединените щати от споразумението от 2015 г, което ще означава автоматично възстановяване на икономическите санкции за всички, които търгуват с Иран.

Възможно е обаче да остави вратата отворена за европейските съюзници да бъдат изключени от ембаргото. Но може налагането на санкции да бъде отложено с условието в следващите 4 месеца европейците да предоговорят или допълнят споразумението с Иран.

Робърт Мали, президент на Международната кризисна група: Заровете са вече хвърлени - дали ще се оттегли сега или ще продължи тази несигурност, надеждите на Иран да получи нещо от тази сделка се изпаряват. Трудно ще е сделката да оцелее, освен ако Европа не направи нещо значимо.

Робърт Мали е бивш член на Съвета за национална сигурност при президента Барак Обама и е участвал пряко в преговорите с Иран. Според него Тръмп ще предизвика най-сериозното обтягане на трансатлантическите отношения след войната срещу режима на Саддам Хюсеин в Ирак. А Евросъюзът ще е принуден да действа сам срещу Техеран.

Робърт Мали, президент на Международната кризисна група: Те ще трябва да убедят Иран, че могат да му помогнат да продължи да се облагодетелства икономически от споразумението, но в замяна на отстъпки по другите аспекти на иранската политика.

Това означава осъществяване на идеите на френския президент Еманюел Макрон - за допълнителни преговори с Иран за ракетната му програма и поведението му в Близкия изток. Но от много по-неизгодна позиция, според един от подписалите преди 3 години ядрената сделка:

Джон Кери, бивш държавен секретар на САЩ: С това споразумение за света е по-безопасно. За Израел също, за целия Близък изток също. И много по-добре е да се говори с иранците за ракетите им, за правата на човека, Хизбулла, Израел и Йемен, когато Иран няма ядрено оръжие, отколкото ако бъдат оставени да се сдобият с такова. Това диктува здравият разум.

Тръмп обаче отговори на Кери в Туитър с обвинение, че е проиграл шанса си и сега трябва да стои на страна от преговорите, за да не вреди на страната си. А самият Иран е пред дилема.

Хасан Рохани, президент на Иран: Някои хора казват, че санкциите са даже благословия. Но истинска благословия биха били конструктивните стъпки, които можем да направим за изграждане на добри отношения с други страни, без значение под санкции ли сме или не.

Иранският президент обаче изглежда самотен с тази позиция на фона на изявленията от голяма част от политическото и военното ръководство на Ислямската република, че подобаващ отговор би било не само денонсиране на споразумението, но и отказ от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева: Трябва нова концепция за наказателната политика
Цачева: Трябва нова концепция за наказателната политика
Десислава Иванчева е взела още 10 дни отпуск, съобщи Фандъкова
Десислава Иванчева е взела още 10 дни отпуск, съобщи Фандъкова