Казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, заради който беше уволнена директорката на Фонда за лечение на деца Тинка Троева, не е изключение, а честа практика. Това коментира в "Денят започва" директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова. Тя е бивш член на Обществения съвет на фонда, но напусна след уволнението на тогавашния директор - Павел Александров и назначаването на предшественика на Троева - професор Владимир Пилософ. Според Красимира Величкова един от основните проблеми е, че няма национален консултант по детска трансплантология.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Нямам ласкава оценка за дейността на Тинка Троева. Казусът с трансплантациите е една отделна тема. Примерът за уволнението е системен проблем. Ако този проблем не бъде решен, децата ще страдат, защото нямаме национален консултант по детска трансплантология. Означава, че няма експертиза, така че трансплантациите на деца от 0 до 3 години да бъдат извършвани по начин, който гарантира успеваемост, каквато има в ЕС.

Здравното министерство предлага промени в правилника на Фонда за лечение на деца в чужбина. Проектопредложенията са публикувани на сайта на министерството. Мотивите са подобряване работата на фонда. Според бившия член на Фонда за лечение на деца Красимира Величкова, обаче няколко са основните проблеми в тези текстове, които със сигурност няма да доведат до подобрение работата.

На първо място тя постави акцента върху медицинските изделия. Фондът плаща медицински изделия в момента. Според нея най-доброто решение за медицинските изделия е те да бъдат поети от касата. Ако бъдат поети от касата, трябва да е за всички здравно-осигурени деца. Касата има механизми да регулира цените, а в момента фондът няма механизъм, който да регулира техните цени. Вероятно заради това е и опитът на министерството да упълномощи фонда да прави само обществени поръчки, така че да има инструмент за регулация на цените, коментира Величкова.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Междувременно докато тази обществена поръчка бъде проведена и фондът започне по този ред да заплаща, децата, които могат да бъдат лекувани в частни болници, остават в пространството отново необгрижени и за тях фонда няма да плаща. И това е проблем. Това, което обсъждахме ние в работната група е, докато влезе в сила обществената поръчка, която ще прави фондът и докато може на практика да бъде осъществявана, лечението на тези деца да бъде финансирано по реда на стария правилник, преди промените. Това да се случва само след обществени поръчки в лечебните заведения. В безтегловност ще останат децата, ако тези промени бъдат приети в този ред.

Важно е да сме сигурни, че докато това се случи нито едно дете няма да остане в пространството между разпоредбите и алинеите и да не може да получи своето адекватно лечение, изтъкна Величкова.

Друга тема, която е проблематична в текстовете на предложението за правилник, е работата на обществения съвет.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Важно е предложението да има един човек от обществения съвет, който да бъде излъчен и да дава информация за неговата работа. А всички останали да си мълчат, макар че не е записано така в правилника. Има включен текст министърът да може да освобождава предсрочно член на обществения съвет, ако неправомерно разпространява информация за работата на фонда. А всички останали да си мълчат, макар че не е записано така в правилника. Въпросът е в забраната, защото дали би имало полза обществото от един мълчалив обществен съвет. Неговата работа е да съобщава за проблемите, когато има такива, така че да могат да бъдат решавани.

Според Величкова, ако тази промяна бъде приета, ролята на обществения съвет ще бъде напълно обезмислена.

Извън промените в правилника на Фонда е останал регистърът а децата. Сега няма публичен регистър, обясни Величкова. По думите ѝ, той е нужен, за да се контролира какво се случва във Фонда за лечение на деца.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: До април месец миналата година от неговото създаване през 2005 г. имаше публичен регистър, в който всяко едно дете, което е кандидатствало беше описано с входящия си номер, при защита на личните данни разбира се. Така всеки можеше да види каква е цялостната картина в този фонд и как работи. Тази цялостна картина в момента липсва.
Какви са мотивите за уволнението на директора на Фонда за лечение на деца

Какви са мотивите за уволнението на директора на Фонда за лечение на деца

Поредна смяна на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Тинка Троева вчера е получила заповед за уволнение. На нейно място днес е назнач...