НОВИНИ

Ще се забави ли лечението на децата след рокадата във Фонда?

Казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, заради който беше уволнена директорката на Фонда за лечение на деца Тинка Троева, не е изключение, а честа практика. Това коментира в "Денят започва" директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова. Тя е бивш член на Обществения съвет на фонда, но напусна след уволнението на тогавашния директор - Павел Александров и назначаването на предшественика на Троева - професор Владимир Пилософ. Според Красимира Величкова един от основните проблеми е, че няма национален консултант по детска трансплантология.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 14.09.2017
Чете се за: 02:11 мин.
Още
Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Нямам ласкава оценка за дейността на Тинка Троева. Казусът с трансплантациите е една отделна тема. Примерът за уволнението е системен проблем. Ако този проблем не бъде решен, децата ще страдат, защото нямаме национален консултант по детска трансплантология. Означава, че няма експертиза, така че трансплантациите на деца от 0 до 3 години да бъдат извършвани по начин, който гарантира успеваемост, каквато има в ЕС.

Здравното министерство предлага промени в правилника на Фонда за лечение на деца в чужбина. Проектопредложенията са публикувани на сайта на министерството. Мотивите са подобряване работата на фонда. Според бившия член на Фонда за лечение на деца Красимира Величкова, обаче няколко са основните проблеми в тези текстове, които със сигурност няма да доведат до подобрение работата.

На първо място тя постави акцента върху медицинските изделия. Фондът плаща медицински изделия в момента. Според нея най-доброто решение за медицинските изделия е те да бъдат поети от касата. Ако бъдат поети от касата, трябва да е за всички здравно-осигурени деца. Касата има механизми да регулира цените, а в момента фондът няма механизъм, който да регулира техните цени. Вероятно заради това е и опитът на министерството да упълномощи фонда да прави само обществени поръчки, така че да има инструмент за регулация на цените, коментира Величкова.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Междувременно докато тази обществена поръчка бъде проведена и фондът започне по този ред да заплаща, децата, които могат да бъдат лекувани в частни болници, остават в пространството отново необгрижени и за тях фонда няма да плаща. И това е проблем. Това, което обсъждахме ние в работната група е, докато влезе в сила обществената поръчка, която ще прави фондът и докато може на практика да бъде осъществявана, лечението на тези деца да бъде финансирано по реда на стария правилник, преди промените. Това да се случва само след обществени поръчки в лечебните заведения. В безтегловност ще останат децата, ако тези промени бъдат приети в този ред.

Важно е да сме сигурни, че докато това се случи нито едно дете няма да остане в пространството между разпоредбите и алинеите и да не може да получи своето адекватно лечение, изтъкна Величкова.

;

Друга тема, която е проблематична в текстовете на предложението за правилник, е работата на обществения съвет.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: Важно е предложението да има един човек от обществения съвет, който да бъде излъчен и да дава информация за неговата работа. А всички останали да си мълчат, макар че не е записано така в правилника. Има включен текст министърът да може да освобождава предсрочно член на обществения съвет, ако неправомерно разпространява информация за работата на фонда. А всички останали да си мълчат, макар че не е записано така в правилника. Въпросът е в забраната, защото дали би имало полза обществото от един мълчалив обществен съвет. Неговата работа е да съобщава за проблемите, когато има такива, така че да могат да бъдат решавани.

Според Величкова, ако тази промяна бъде приета, ролята на обществения съвет ще бъде напълно обезмислена.

Извън промените в правилника на Фонда е останал регистърът а децата. Сега няма публичен регистър, обясни Величкова. По думите ѝ, той е нужен, за да се контролира какво се случва във Фонда за лечение на деца.

Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, бивш член на Фонда за лечение на деца: До април месец миналата година от неговото създаване през 2005 г. имаше публичен регистър, в който всяко едно дете, което е кандидатствало беше описано с входящия си номер, при защита на личните данни разбира се. Така всеки можеше да види каква е цялостната картина в този фонд и как работи. Тази цялостна картина в момента липсва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички учители ще получат повишението на заплатите си, обеща министър Вълчев
Всички учители ще получат повишението на заплатите си, обеща министър Вълчев
Най-важните въпроси в сферата на образованието преди първия учебен ден
Най-важните въпроси в сферата на образованието преди първия учебен ден