НОВИНИ

Ще се потърсят санкции от изпълнителя на системата за електронните винетки

Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове, ще се приложат санкции и неустойки по договора спрямо изпълнителя на системата за електронни винетки, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Министърът добави, че е готова да си подаде оставката, ако ѝ бъде поискана.

bnt avatar logo
от „Фокус“ / БГНЕС
17:11, 05.01.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
потърсят санкции изпълнителя системата електронните винетки

По думите ѝ монтирането на апарати на граничните пунктове е трябвало да се случи до края на 2018 г.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим съответните изпълнения на раздел от договора, санкции и неустойки. Ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора след направения анализ.

Тя подчерта, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година. Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора, който е австрийската фирма „Капш“, а проблемите са отстранявани своевременно.

;

Освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата.

Министър Аврамова допълни, че електронна винетка гражданите могат да си закупят от апаратите за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления. Тя увери, че при констатираните случаи на плащане за една винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.

;

„Няма проблем с подаването на оставки“, заяви Аврамова.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия.

„Това е много сериозна система, върху която ние ще продължим да работим. Тя ще работи перфектно“, увери регионалният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават зелените релси до площад „Македония“ в София
Удължават зелените релси до площад „Македония“ в София
Пета поредна победа за Юнайтед при Оле, този път Рединг беше покосен
Пета поредна победа за Юнайтед при Оле, този път Рединг беше покосен