Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове, ще се приложат санкции и неустойки по договора спрямо изпълнителя на системата за електронни винетки, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Министърът добави, че е готова да си подаде оставката, ако ѝ бъде поискана.

© БНТ

По думите ѝ монтирането на апарати на граничните пунктове е трябвало да се случи до края на 2018 г.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим съответните изпълнения на раздел от договора, санкции и неустойки. Ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора след направения анализ.

Тя подчерта, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година. Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора, който е австрийската фирма „Капш“, а проблемите са отстранявани своевременно.

Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки

Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха днес от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като...

Освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата.

Министър Аврамова допълни, че електронна винетка гражданите могат да си закупят от апаратите за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления. Тя увери, че при констатираните случаи на плащане за една винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.

БСП поиска оставки на министри заради проблема с електронните винетки

БСП поиска оставки на министри заради проблема с електронните винетки

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на пресконференция, че заради случая с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не...

„Няма проблем с подаването на оставки“, заяви Аврамова.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия.

„Това е много сериозна система, върху която ние ще продължим да работим. Тя ще работи перфектно“, увери регионалният министър.

Уволнения в АПИ заради проблеми със системата за електронните винетки

Уволнения в АПИ заради проблеми със системата за електронните винетки

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност з...