Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в отделни райони достигна до 50 процента. Очаква се добивът на пчелни продукти през годината да бъде по-малко, обявиха пчелари. Цената на някои видове мед най-вероятно ще се повиши.

Студената зима е една от причините за високата смъртност на пчелите. В региона на Пловдив и Благоевград част от загубите са заради нападения от оси и обработка на площите с химикали. На други места заради сушата миналото лято не е имало цветен прашец по растенията. 10 процента загуби регистрира в пчелина си и Николай Гайдов. Другаде обаче смъртността е далеч по-голяма.

Николай Гайдов - председател на пчеларско дружество "Акация" - Пловдив: В Северозападна България има доста висока смъртност. Отделни колеги в Чирпанско- говори се за от 30 до 50 процента. Много зле е състоянието доколкото чувам в Родопите. Получаваме и такава информация - 90 процента пчелни семейства загинали.

Очакванията на пчеларите са за по-малък добив на мед тази година. Към това се прибавя липсата на изкупуване на родния продукт, на фона на големия внос на украински мед у нас.

Гени Титов - пчелар: 4 лева и 59 стотинки за 900 грама, най-лошото е, че се продава под името "Произведено в България". То няма как да бъде 4,59 лв., ако е български медът.

В момента изкупната цена на българския мед на едро е изключително ниска, оплакват се производители. Заради намаляването на производството в световен план се очаква цената му на дребно да се повиши и у нас.

Николай Гайдов: Полифлорните медове ще си останат в момента между 8 и 10 лева и единствено монофлорните медове - акация, кориандър, тези видове със малко покачване.

За да стимулира родното производство държавата може да изкупува произведения мед у нас, както се прави в Сърбия, обясняват производители. Така в детските заведения, училищата и болниците ще се консумира качествен български продукт.