НОВИНИ

Ще се промени ли животът на англичаните у нас след Брекзит?

Брекзит ще стане факт в полунощ в петък. Ежедневните връзки между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си отношения. Ще се промени ли нещо за английските граждани, които живеят у нас на 1 февруари, и подкрепят ли те решението страната да напусне Европейския съюз, провериха кореспондентите ни от Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:51, 30.01.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Питър е съпругата му живеят в село Драгижево вече 15 години заедно с още 16 английски заселници. Приели страната ни като своя втора родина, създали са приятелства, опознават българските традиции и казват, че се чувстват повече прекрасно у нас.

Питър, жител на село Драгижево: През 2005 година със съпругата ми дойдохме в България, за да започнем нов живот. Преди да заживеем тук, постоянно сме идвали няколко пъти тук на екскурзия и много ни хареса. Имаме две дъщери, които все още живеят в Англия и си ходим веднъж в година в Англия.

Питър продължава да следи всичко, което се случва и на политическата сцена в Англия. Споделя, че самият той не е подкрепил решението страната да напусне Европейският съюз.

Питър: Въпреки това разбирам резултатите и разбирам защо хората гласуваха да напуснем. Основна причина затова е самото отношение на ЕС към Англия. Според мен ЕС загуби своите ценности. ЕС не следва вече целите, които имаше в предишните години.

Питър и съпругата му от години имат българско гражданство, затова и той е категоричен, че за английските заселници които от години като тях живеят у нас не би следвало да има големи проблеми след Брекзит.

Питър: За мен и за жена ми не мисля, че ще има някакви промени след Брекзит. Ние вече сме си извадили български лични карти и вече сме пълноправни граждани на страната. Имаме постоянен адрес тук вече 15 години. Брекзит ще има ефект основно върху хора, които са пристигнали в България скоро. За тези като нас, които живеят тук от повече време, няма да има промени.

Британските заселници в Драгижево са надяват, че след Брекзит няма да има сериозно последици, които да променят живота на сънародниците им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско
Хотелиерите и ресторантьорите от протеста се разграничават от политическите сили
Хотелиерите и ресторантьорите от протеста се разграничават от политическите сили