НОВИНИ

Ще се променя ли 8-часовият работен ден?

Работодателите предлагат промени в Кодекса на труда. Те искат двойно увеличение на извънредния труд - от 150 на 300 часа. Всичко това на фона на добилата популярност новина, че финландският премиер иска да въведе 6-часов работен ден и 4-дневна работна седмица. Оказва се, че тази новина е фалшива и във Финландия няма да има такива законодателни промени.

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 07.01.2020
15642
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Няма достатъчно работници, затова трябва повече извънреден труд. Това е логиката на някои работодатели, заради която те искат двойно увеличение на възможността за извънредни часове на работа.

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ако искаме да имаме ръст на брутния вътрешен продукт, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа.

Според синдикатите обаче такава промяна е по-скоро опасна.

Валери Апостолов, КТ "Подкрепа": Понякога се стига до злоупотреби както с отчитането, така и със заплащането на извънредния труд.

Ако извънредният труд бъде увеличен, това би разрешило на работодателите да въведат 9-часов работен ден. Това може и да не се хареса на повечето работещи, които в последните седмици завиждаха на новината, че във Финландия се готвят да намалят и работната седмица, и работния ден. Тази новина обаче се оказа лъжа.

Тъй като сме свикнали да гледаме чуждия пример - данните показват, че почти навсякъде стандартният работен ден е от 8 часа. Реално изработените часове обаче на места са повече. Ако в България например един служител средно работи по 8 часа и 16 минути, норвежците работят с около час по-малко.

;

Някои българи обаче вече работят по не повече от 6 часа на ден.

Явор Стоев, служител в IT фирма: Аз съм щастливо женен, баща на 3 момчета съм. Успявам да си отделя време на семейството, което в наши дни е много трудно.

Фирмата няма проблеми с късия работен ден. Дори напротив.

Димитър Димитров, управител на IT фирма: Не търпим загуби, защото в резултат на това има много мотивирани колеги. При нас няма текучество. Колегите са по-здрави, понеже спортуват повече - не боледуват. Атмосферата в офиса е много приятна.

За увеличение на работната седмица в този офис отдавна е забравено. Дори отпуската е 2 месеца. И въпреки това работата върви.

Явор Стоев: Тя, работата, няма край. Човек може да работи по 12-13-14 часа, но за определен период от време.

И докато разговорите за увеличаване на извънредния труд тепърва предстоят, в тази фирма не искат да чуват за промяна. Казват, че не са им нужни по-дълго работещи служители. А просто по-щастливи.

;

В Турция пък - с час повече. На тези географски ширини разликите са малки, но на изток картината е друга.

;

В Япония например въпреки, че работният ден е от 8 часа, е изключително обидно служителите да си тръгнат на осмия час. Стандартно остават с 4 часа повече, а мениджърите на по-високи позиция - дори 8 часа повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световният еврейски конгрес оцени усилията на Борисов в борбата с антисемитизма
Световният еврейски конгрес оцени усилията на Борисов в борбата с антисемитизма
Превозвачите излизат на безсрочен общонационален протест
Превозвачите излизат на безсрочен общонационален протест