Извозването на боклука от Кокаляне и Панчарево ще се извършва два пъти по-често, обещават от Столичния инспекторат. Седмица, след като местни жители предупредиха в ефира на БНТ 2, че подготвят протест заради преливащи контейнери, експерти от Инспектората пристигнаха на място, за да проверят как се събират отпадъците. Образувалите се сметища около контейнерите днес бяха почистени.

Панчарево, Район Панчарево Кокаляне, Район Панчарево

Пълни контейнери и купища боклук около тях притесняват от месеци жители на софийските села Панчарево и Кокаляне.

Андрей Белоконски: "Хората от чистота идват, само събират контейнера, а боклуците до контейнера не ги събират."

Днес кофите за битови отпадъци пред къщите са празни. Големите сиви контейнери обаче отново са пълни, а около тях са се образували сметища. По график частна фирма извозва боклука от малките кофи два пъти седмично, а от големите контейнери веднъж.

Стефка Енчева - началник сектор "Инвестиционен контрол" в Столичния инспекторат: "Ще се проведат разговори там, където се образува сметонатрупване, да се вдигне кратността вместо един два пъти седмично."

Тук много трупат и от вилните зони, тъй като те са извън границите на организираното сметоизвозване. Те не плащат такса за сметоизвозване, а само останалата една втора от таксата и фактически те докарват с камиончета ето тези строителни отпадъци.

Ако ви хванат да изхвърляте строителни отпадъци и зеленина в сивите контейнери, трябва да платите глоба от 10 до 500 лв.

"Тук възможно ли е такива санкции да се наложат?"

Стефка Енчева - началник сектор "Инвестиционен контрол" в Столичния инспекторат: "Възможно е, ако в момента се установи нарушителят."

Редно е всички тези зелени отпадъци да бъдат поставени в чували за отпадъци, а не така разхвърляни.

Друг проблем в района е липсата на контейнери за разделно събиране на битови отпадъци.

Галя Боянова: "Ако има мисля, че ще се съобразят хората. Абсолютно съм сигурна. Аз лично го правя, понеже и в София живея и там го правя."
"Вие събирате ли разделно боклука си?"

"Не."

"Тя е една кофа за всичко."

Жителите на Панчарево и Кокаляне остават в протестна готовност, докато проблемът с препълнените контейнери не бъде напълно разрешен.