Неведнъж в новините на БНТ 2 сме Ви запознавали с проблема, който е особено актуален за централния столичен район „Лозенец“. Според граждани и метсната власт, въвеждането на "зелена зона" там е единственият начин трайно да се реши проблемът.

София

Столичният квартал „Лозенец“ е пословичен с неправилно паркиралите автомобили. Според граждани, живеещи в квартала нарушенията рязко са нарастнали след застрояването на луксозни офис сгради. В основата на проблема са работещите в бизнес сградите, които не желаят да плащат такса, за да използват отредения им паркинг на работното място, а избират да спират колите на тротоарите и в зелените площи в малките улички, където не се налага да плащат.

Таня Стоянова: "Те отиват на работа и по цял ден това място не може да се използва. Майки с колички също не могат да минават."

Потърсихме за коментар кмета на район „Лозенец“ Любомир Дреков, който заяви, че се търси решение чрез въвеждане на платена зелена зона. Дали и кога ще стане това обаче още не е ясно, тъй като предложението трябва да се обсъди в общинските комисии. Той посочва какъв е обхватът на зоната.

Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец": "Поетапно целият "Лозенец" в обхвата му между булевард "Евлоги Георгиев" до улица "Сребърна".

Това единственият начин цялостно и трайно да бъде решен проблемът с неправилното паркиране и разбира се от там да се осъществява постоянен и ежедневен контрол."

Попитахме хората как възприемат идеята за въвеждане на почасово платено паркиране в квартала.

Таня Стоянова: "Приветствам това решение на Общината."

По време на обиколката виждаме млад мъж, който паркира. Питаме го дали това, което прави е редно.

Константин: "Не съм сигурен, по-скоро не."

След нашата намеса Константин освободи мястото и каза, но хората от квартала са единодушни, че докато шофьорите нямат самосъзнание, трябва да има контрол. Според тях именно въвеждането на почасово платено паркиране ще реши дългогодишният им проблем.