НОВИНИ

Ще се реши ли проблемът с паркирането, ако се въведе зелена зона в „Лозенец“

Неведнъж в новините на БНТ 2 сме Ви запознавали с проблема, който е особено актуален за централния столичен район „Лозенец“. Според граждани и метсната власт, въвеждането на "зелена зона" там е единственият начин трайно да се реши проблемът.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:40, 01.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Столичният квартал „Лозенец“ е пословичен с неправилно паркиралите автомобили. Според граждани, живеещи в квартала нарушенията рязко са нарастнали след застрояването на луксозни офис сгради. В основата на проблема са работещите в бизнес сградите, които не желаят да плащат такса, за да използват отредения им паркинг на работното място, а избират да спират колите на тротоарите и в зелените площи в малките улички, където не се налага да плащат.

Таня Стоянова: "Те отиват на работа и по цял ден това място не може да се използва. Майки с колички също не могат да минават."

Потърсихме за коментар кмета на район „Лозенец“ Любомир Дреков, който заяви, че се търси решение чрез въвеждане на платена зелена зона. Дали и кога ще стане това обаче още не е ясно, тъй като предложението трябва да се обсъди в общинските комисии. Той посочва какъв е обхватът на зоната.

Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец": "Поетапно целият "Лозенец" в обхвата му между булевард "Евлоги Георгиев" до улица "Сребърна".

Това единственият начин цялостно и трайно да бъде решен проблемът с неправилното паркиране и разбира се от там да се осъществява постоянен и ежедневен контрол."

Попитахме хората как възприемат идеята за въвеждане на почасово платено паркиране в квартала.

Таня Стоянова: "Приветствам това решение на Общината."

По време на обиколката виждаме млад мъж, който паркира. Питаме го дали това, което прави е редно.

Константин: "Не съм сигурен, по-скоро не."

След нашата намеса Константин освободи мястото и каза, но хората от квартала са единодушни, че докато шофьорите нямат самосъзнание, трябва да има контрол. Според тях именно въвеждането на почасово платено паркиране ще реши дългогодишният им проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха четиримата задържани заради Нощните вълци в Бургас
Освободиха четиримата задържани заради "Нощните вълци" в Бургас
Бъчварова: Всяка община може да си направи полиция
Бъчварова: Всяка община може да си направи полиция