Омбудсманът Мая Манолова и експерти от социалното министерство и Агенцията по заетостта се срещнаха с миньори от последния подземен рудник в региона за добив на въглища в Бобов дол. Миньорите искат от институциите разрешение част от тях да се пенсионират при старите условия на кодекса на труда. Ако това не стане, те са готови да излязат на протест и да блокират магистрала "Струма".

Бобов Дол

400 работници от последния подземен въгледобивен рудник у нас ще бъдат съкратени до края на годината. Около 80 от тях са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират.

Валентин Костадинов, миньор: Имам 22 години подземен стаж. Как няма да се чувствам ощетен? Всичките ми млади години, цялата ми кариера в една фирма в нашия район да работиш и накрая - „не можете да получите пенсия“.
Ивайло Костадинов, миньор: След година и половина ми предстои пенсиониране по стария закон. Ако не го променят, още 10 години трябва да чакам или 12.
Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от "Бобов дол"

Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от "Бобов дол"

Омбудсманът Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите, които предстои да бъдат съкратени от мини "Бобов дол". Очаква се при закр...

Мая Манолова: Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори

Мая Манолова: Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори

Омбудсманът Мая Манолова очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов...

Мая Манолова, омбудсман: От 8 януари, когато внесохме този законопроект, до момента нито един депутат не се е заинтересувал от него. Няма никакво движение вече половин година. Не е честно правилата да се променят за последните 80 души и то без обяснение, без разчети.

На срещата бяха обсъдени и необходимостта от преквалификация и нови работни места за миньорите. От социалното министерство увериха, че хората ще получат помощ при намирането на работа.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика в оставка: Нашата задача е да помогнем на оставащите без работа да се преквалифицират, ако е необходимо, и да им предложим чрез трудово посредничество работа. Разбирам, че и на ниво община вече вървят разговори с инвеститори с цел предложения за работа към миньорите.

От ръководството на мината увериха работниците, че в срок ще получат всички дължими обезщетения.