НОВИНИ

Ще спечели ли Нетаняху пети премиерски мандат в Израел?

Ще стане ли Бенямин Нетаняху най-дълголетният израелски премиер или ще бъде детрониран от бившия командващ въоръжените сили Бени Ганц? Това решават днес в Израел на предсрочни парламентарни избори. Премиерската партия "Ликуд" и центристкият блок "Синьо и бяло" са с изравнени шансове да спечелят. Но нито една от двете формации няма да може да управлява самостоятелно.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:32, 09.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Социологическите анкети преди вота показаха, че блокът на Ганц изпреварва с малко партията на Нетаняху. Двамата ще могат да разчитат по на около 30 депутати в 120-местния Кнесет. И ще трябва да се борят за коалиционни партньори за бъдещо правителство. И премиерът, и генералът демонстрираха днес увереност в шансовете си:

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Трябва да кажа, че не се двоумих изобщо. Но това е свещен акт - смисълът на демокрацията. Всеки обаче трябва да избира мъдро.
Бени Ганц, съпредседател на блока "Синьо и бяло": Всички трябва да уважаваме демокрацията. Гласувайте и изберете онзи, в когото вярвате. Уважавайте се взаимно. И нека това е зората на новата история.

Дори Ганц да спечели вота, вероятността Нетаняху да остане премиер е по-голяма - заедно с няколко крайнодесни и националистически формации. Те го подкрепят заради дружбата му с Доналд Тръмп, който призна изключителни права на Израел над Ерусалим и над окупираните Голански възвишения. Освен това Нетаняху обеща да анексира и еврейските селища на Западния бряг на река Йордан.

Ганц от своя страна се обявява за подновяване на диалога с палестинците и постигане на глобално признато мирно споразумение. Палестинският президент Махмуд Абас пожела днес който спечели вота в Израел да избере пътя на мира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят перките по Граф Игнатиев с колчета
Сменят перките по "Граф Игнатиев" с колчета
Артекс ще обжалва спирането на Златен век
"Артекс" ще обжалва спирането на "Златен век"