Ще стане ли Бенямин Нетаняху най-дълголетният израелски премиер или ще бъде детрониран от бившия командващ въоръжените сили Бени Ганц? Това решават днес в Израел на предсрочни парламентарни избори. Премиерската партия "Ликуд" и центристкият блок "Синьо и бяло" са с изравнени шансове да спечелят. Но нито една от двете формации няма да може да управлява самостоятелно.

Социологическите анкети преди вота показаха, че блокът на Ганц изпреварва с малко партията на Нетаняху. Двамата ще могат да разчитат по на около 30 депутати в 120-местния Кнесет. И ще трябва да се борят за коалиционни партньори за бъдещо правителство. И премиерът, и генералът демонстрираха днес увереност в шансовете си:

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Трябва да кажа, че не се двоумих изобщо. Но това е свещен акт - смисълът на демокрацията. Всеки обаче трябва да избира мъдро.
Бени Ганц, съпредседател на блока "Синьо и бяло": Всички трябва да уважаваме демокрацията. Гласувайте и изберете онзи, в когото вярвате. Уважавайте се взаимно. И нека това е зората на новата история.

Дори Ганц да спечели вота, вероятността Нетаняху да остане премиер е по-голяма - заедно с няколко крайнодесни и националистически формации. Те го подкрепят заради дружбата му с Доналд Тръмп, който призна изключителни права на Израел над Ерусалим и над окупираните Голански възвишения. Освен това Нетаняху обеща да анексира и еврейските селища на Западния бряг на река Йордан.

Ганц от своя страна се обявява за подновяване на диалога с палестинците и постигане на глобално признато мирно споразумение. Палестинският президент Махмуд Абас пожела днес който спечели вота в Израел да избере пътя на мира.

Нетаняху призова израелците да избират мъдро

Нетаняху призова израелците да избират мъдро

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова израелците да „избират мъдро”, докато самият той гласува на парламентарните избори в Ерусалим заедно със...