НОВИНИ

Ще сработи ли планираният от Финландия гарантиран доход от 560 евро на човек?

Гарантиран доход от 560 евро на месец. В началото на годината Финландия започна социален експеримент с 2000 безработни. Дори да си намерят работа, те ще продължат да получават тези пари. Експериментът ще продължи 2 години. Ако е успешен, всички финландци ще имат гарантиран основен доход. Утопия или необходима промяна в социалната политика? Чуйте мнението един от участниците в експеримента Юха Ярвинен. С него разговаря Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 19.03.2017
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Юха Ярвинен, на 38 години, от малко градче в Западна Финландия. Има пълна къща с деца и професия, с която изхранвал семейството си. Икономическата криза обаче преобърнала живота му.

Юха Ярвинен, участник в проекта за Гарантиран основен доход: "Аз съм дърводелец. Имах собствен бизнес. Но преди 5 години изгубих всичко. Фалирах".

Така Юха Ярвинен се оказал в спиралата на безработицата, от която не може да излезе.

"Истината е, че няма работни места за всички безработни. В района, в който аз живея рядко, има предложения за работни места. А за едно място обикновено кандидатстват около 100 души. Искат от безработните да са активни, но те стават пасивни, защото с времето губят мотивация".

Но с гарантиран основен доход може да се сложи край на това, убеден е финландецът. В северната страна отдавна се говори за промяна на социалната политика в тази посока. Поведението на 2000 безработни между 25 и 58 години трябва да покаже дали това е утопия или реална възможност.

"Избраха ни на лотариен принцип. Животът във Финландия е скъп, така че всички тези пари отиват за храна. Но за мен е страхотно, че съм в програмата. Помощта за безработен, която получавах, беше по-висока, но с нея нямах право да работя. А аз съм много активен човек, не мога да стоя и да не правя нищо. Обичам да майсторя различни неща. Започнах да правя барабани, които хората искат да купуват. Преди не можех да ги продавам, защото щях да загубя помощите. Преди 2 години промениха законите и безработните вече могат да получават малки суми. Но после следва много тежка бюрокрация. Системата е такава - или не трябва да работиш, или трябва да лъжеш за доходите си. Но вече мога да правя това, което искам, да продавам, да плащам данъците си и ще продължа да получавам основния доход".

До края на 2018 година участниците в експеримента ще бъдат наблюдавани, ще се следи мотивацията им и желанието им за промяна. Ако повечето успеят да излязат от спиралата на безработицата, основният доход ще бъде въведен за всички финландци.

"Не знам какво ще се случи след 2 години. Някои критикуват програмата. Казват, че основният доход ще превърне хората в лентяи, че те само ще стоят на дивана и ще се наливат с водка. Истината е, че с 560 евро на месец във Финландия не може да се оцелее. Но тези пари могат да направят живота малко по-сигурен. Защото аз мога да ви кажа какво е да си безработен - нямаш планове, нямаш мечти и след първата година животът ти става отегчителен, защото си в постоянен стрес. А хората, които имат работа мечтаят, правят планове за ваканции..."

Юха казва, че от два месеца отново се чувства пълноценен, защото може да опитва различни работи. Не спира да крои планове, да прави сметки, за да сбъдне мечтата си - да излезе от експеримента със собствен бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Лондон и Брюксел на крачка от развода
"Репортерски поглед": Лондон и Брюксел на крачка от развода
Община Хитрино подготвя 12 проекта за еврофинансиране
Община Хитрино подготвя 12 проекта за еврофинансиране