Обилните валежи над Пловдив и региона се отразиха и върху земеделските култури. Докато стопани на черешови насаждения предупреждават за слаба реколта, зърнопроизводители очакват добри дни за житните култури. Пролетниците пък вече регистрират по-високи добиви, спрямо миналата година.

Пловдив

Дъждовете в региона на Пловдив се оказаха благодат за традиционните пролетни култури като царевица и слънчоглед. Затова надеждите на производителите са тази година и изкупните цени да са по-високи от миналогодишните, които бяха средно около 530 лева за тон.

Людмил Работов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Пловдив: Доволни сме от тия дъждове. Действително добивите, които сме заложили при слънчогледа ще ги получим, защото има много добро влагозапасяване на почвата.

Очакванията на производителите са, че обилните валежи ще доведат до по-високи добиви от царевица и слънчоглед. Не така обаче стоят нещата при житните култури. Въпреки че пролетни дъждовете са благоприятни и за пшеницата, заради сухата есен добивите в региона на Пловдив,а и в Северна България, ще са по-малки.

Людмил Работов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Пловдив: Някъде между 10 и 30%, в зависимост от това къде колко валежи са паднали и кога.

За разлика от царевицата и слънчогледа, пшеницата е борсова стока и регионалните добиви няма да окажат влияние върху цената на продукцията.