НОВИНИ

Ще състави ли кабинет Германия? Анализ на Мария Стоянова и Ивайло Калфин

Германия е в безпрецедентна от 70 години насам политическа криза. Предварителните преговори за правителствена коалиция се провалиха, защото Свободната демократическа партия напусна преговорите. В опит да избегне свикването на извънредни избори, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата в свои ръце и обяви начало на преговори с всички формации от Бундестага.В "Денят започва" темата коментираха Ивайло Калфин - бивш външен министър и бивш депутат и Мария Стоянова - наш дългогодишен кореспондент в Германия и анализатор на процесите там.

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 21.11.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Ситуацията е патова, може би без изход, заяви Мария Стоянова. По думите ѝ фаворизираният вариант от снощи е нови избори. Това обаче е един доста дълъг път, който ще отнеме доста време и е възможно нови избори да могат се състоят най-рано през февруари, а дори се говори и за април месец.

Това означава, че Германия - една от най-силните държави на нашия континент, една от най-стабилните страни в света, ще бъде в политическа криза, което не означава криза на държавността, но означава, че политическите възможности за действие ще бъдат силно ограничени, коментира Стоянова.

След като либералите напуснаха залата за разговори, разочарованието срещу тях е голямо. Според някои ходът на либералите е бил калкулиран и лидерът им е седнал на масата за разговори с предварителната нагласа да не ги довърши докрай.

Ивайло Калфин заяви, че в Германия има политическа криза в момента, но това не означава, че не е стабилна. Калфин смята, че ще се намери здрав разум и ще се състави стабилно правителство без да се отива на нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Великобритания е готова да плати по-голяма сума за напускане на ЕС
​Великобритания е готова да плати по-голяма сума за напускане на ЕС
Каракачанов: България ще поиска още оферти за закупуването на боен самолет
Каракачанов: България ще поиска още оферти за закупуването на боен самолет