НОВИНИ

Търсим отпаднали от училище деца в чужбина

България ще обменя информация със страните от Европейския съюз в търсене на български деца, които са в чужбина и не ходят на училище. Около 140 000 българчета са в чужбина, но част от тях са в постоянно движение, следвайки родителите си, които търсят работа. Днес в Министерския съвет заседава Координационното звено по механизма за съвместна работа на институциите, което отчете свършеното по връщането на децата в училище за изминалата година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 18.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

200 000 български деца не са обхванати в образователната система,70 % от тях са в чужбина. Големият проблем е да се разбере колко учат в чужда държава и колко пътуват непрекъснато с родителите си и не ходят на училище. По време на Българското председателство е решено различните държави да обменят информация за децата в движение и вече са водени разговори с Германия за пилотен проект.

"Гранична полиция" също ще помогне да се разграничат децата, които учат, от останалите.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Например имаме деца, които три месеца живеят в Гърция, в Германия, в Португалия и на практика не са обхванати в нито една от тези държави. Уважавайки правото на свобода на движение на техните родители, за да търсят работа в други държави, дали е спазено правото им да получат образование.

Когато се установи ориентировъчния брой на тези деца, ще бъдат предприети мерки за образованието им. У нас има още 10 000 деца, които не са включени в образователната ни система. За други 17 000 изобщо няма никаква информация. 22 000 все пак са върнати в училище.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: За съжаление имаме вторично отпаднали през миналата година. Продължава с тях работата, тя ще бъде особено интензивна в началото на идната учебна година. Убеден съм, че ако продължим с тези усилия, правейки механизма още по- ефективен, ще се справим с това.

Амбицията е механизмът да стане постоянен, а не кампанийно да се търсят децата, отпаднали от училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатът за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев беше изслушан в НС
Кандидатът за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев беше изслушан в НС
Парламентът създаде Комисия за проверка на сигнали за издаване на книжки
Парламентът създаде Комисия за проверка на сигнали за издаване на книжки