НОВИНИ

Ще търсят инвеститор за АЕЦ „Белене“, но не пада забраната за строителство

Енергийният министър Теменужка Петкова вече има право да търси инвеститори за АЕЦ "Белене". Решението днес беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и „Воля“. Единствената партия, която гласува против, беше ДПС.В същото време стана ясно, че не пада забраната за строителство на централата, която беше гласувана през 2012 г.

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 07.06.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Решението, което беше прието днес в Народното събрание не отменя гласуваната през 2012 г. забрана за строежа на „Белене“, но дава право на енергийния министър да провери дали има действително сериозен инвеститорски интерес и при какви условия. За това държаха депутатите от ГЕРБ и от Обединените патриоти. Едва след това може да се пристъпи към ново решение на Народното събрание за действителното строителство.

Александър Ненков, ГЕРБ: Нищо не рестартираме. Ние даваме просто мандат в следващите 6 месеца да се направят евентуално проучвания - какъв би бил истинския инвеститорски интерес. Оттук нататък можем само да структурираме един проект, който би имал своето финансово и икономическо бъдеще.
Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Ние гледаме на този проект чисто прагматично и деидеологизирано. Това трябва да е проект, който да създава възможности за страната ни, трябва да е проект, който носи ползи за страната ни.


;

В решението на парламента е записано,че министърът ще преговаря с инвеститори, при условие, че държавата не участва с още средства след вложените 3 млрд. лева дотук, не предоставя държавна гаранция и не сключва дългосрочни договори за изкупуване на ток. Това предизвика недоволство в редиците на БСП, но въпреки това, те подкрепиха шанса да се работи за „Белене“.

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Питам аз някой може ли да обясни, какво е това без корпоративна гаранция, какво означава това, утре таз проектна компания, която направите нали най-нормалното е тя да даде някаква корпоративна гаранция и това ли ще влиза тука как можеш да отидеш на преговори и да ти вържат ръцете.


;

От „Воля“ категорично застанаха зад централата, а единствената партия против беше ДПС.

Веселин Марешки, „Воля“: Вече има воля в парламента и това е знака, че може би трябва да се даде старт и този проект да бъде завършен.
Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Този дебат е подвеждане на народното събрание, господа от Воля няма политическа воля, ако слушате дебата ще разберете, че точно противоположни са решенията на БСП и на ГЕРБ.
;

След гласуването енергийният министър коментира, че ведомството ѝ веднага ще се заеме с проекта. В предаването на БНТ „Още от деня“ Петкова даде подробности за решението.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На практика става въпрос за нов проект с оглед на условията, които са поставяни, всъщност един от основните проблеми на стария проект Белене беше, и това е един от мотивите да бъде спрян проекта от 2012 г. е свързан с това, че липсва яснота на практика аз икономическите параметри на проекта.

По думите на енергийния министър, в момента четири компании са заявили интерес към АЕЦ „Белене“:

  • руската „Росатом“;
  • френската „Арева“;
  • Китайската държавна ядрена компания.

Освен това, има и четвърти инвеститор, който се пази в тайна.

По-рано днес на протест срещу взимането на решението на НС излязоха от дясното обединение „Демократична България“. От него смятат, че проектът не отговаря на екологичните стандарти и не е финансово обоснован.

Това е един абсолютно нереализируем проект от гледна точка на финанси и на нуждите, които са за нашата страна.

Енергийният министър не коментира протеста, но беше категорична, че новата процедура за избора на инвеститор ще бъде прозрачна за обществото.

;

Четирите най-големи работодателски организации излязоха с позиция за възобновяването на проекта „Белене“.

В отворено писмо до медиите, те настояват целият процес по избор на нов инвеститор и изграждането на централата да се извърши при пълна прозрачност и листване на новата проектна компания през Българската фондова борса.

Според работодателите задължително трябва да бъдат елиминирани всички рискове от корупция, а самото обсъждане на проекта да стане едновременно с приемането на нова дългосрочна енергийна стратегия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Писмото на Колумб се завръща
ДРУГИТЕ новини: Писмото на Колумб се завръща
Разпитана е жената, укривала в апартамента си избягалите затворници
Разпитана е жената, укривала в апартамента си избягалите затворници