Енергийният министър Теменужка Петкова вече има право да търси инвеститори за АЕЦ "Белене". Решението днес беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и „Воля“. Единствената партия, която гласува против, беше ДПС.

В същото време стана ясно, че не пада забраната за строителство на централата, която беше гласувана през 2012 г.

Решението, което беше прието днес в Народното събрание не отменя гласуваната през 2012 г. забрана за строежа на „Белене“, но дава право на енергийния министър да провери дали има действително сериозен инвеститорски интерес и при какви условия. За това държаха депутатите от ГЕРБ и от Обединените патриоти. Едва след това може да се пристъпи към ново решение на Народното събрание за действителното строителство.

Александър Ненков, ГЕРБ: Нищо не рестартираме. Ние даваме просто мандат в следващите 6 месеца да се направят евентуално проучвания - какъв би бил истинския инвеститорски интерес. Оттук нататък можем само да структурираме един проект, който би имал своето финансово и икономическо бъдеще.
Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Ние гледаме на този проект чисто прагматично и деидеологизирано. Това трябва да е проект, който да създава възможности за страната ни, трябва да е проект, който носи ползи за страната ни.


Дебати в НС за бъдещето на АЕЦ "Белене", протест отвън

Дебати в НС за бъдещето на АЕЦ "Белене", протест отвън

Депутатите обсъждат бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

В решението на парламента е записано,че министърът ще преговаря с инвеститори, при условие, че държавата не участва с още средства след вложените 3 млрд. лева дотук, не предоставя държавна гаранция и не сключва дългосрочни договори за изкупуване на ток. Това предизвика недоволство в редиците на БСП, но въпреки това, те подкрепиха шанса да се работи за „Белене“.

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Питам аз някой може ли да обясни, какво е това без корпоративна гаранция, какво означава това, утре таз проектна компания, която направите нали най-нормалното е тя да даде някаква корпоративна гаранция и това ли ще влиза тука как можеш да отидеш на преговори и да ти вържат ръцете.


Рамадан Аталай: ДПС по принцип е срещу ядрената енергетика

Рамадан Аталай: ДПС по принцип е срещу ядрената енергетика

В студиото на „Още от деня“ депутатът от ДПС и член на енергийната комисия към НС Рамадан Аталай заяви, че Движението за права и свободи заема принцип...

От „Воля“ категорично застанаха зад централата, а единствената партия против беше ДПС.

Веселин Марешки, „Воля“: Вече има воля в парламента и това е знака, че може би трябва да се даде старт и този проект да бъде завършен.
Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Този дебат е подвеждане на народното събрание, господа от Воля няма политическа воля, ако слушате дебата ще разберете, че точно противоположни са решенията на БСП и на ГЕРБ.
Теменужка Петкова в "Още от деня": Какви са инвеститорските интереси за "Белене"

Теменужка Петкова в "Още от деня": Какви са инвеститорските интереси за "Белене"

В студиото на "Още от деня" енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че през 2012 г. Министерският съвет е взел решение да се преустановят дейнос...

След гласуването енергийният министър коментира, че ведомството ѝ веднага ще се заеме с проекта. В предаването на БНТ „Още от деня“ Петкова даде подробности за решението.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На практика става въпрос за нов проект с оглед на условията, които са поставяни, всъщност един от основните проблеми на стария проект Белене беше, и това е един от мотивите да бъде спрян проекта от 2012 г. е свързан с това, че липсва яснота на практика аз икономическите параметри на проекта.

По думите на енергийния министър, в момента четири компании са заявили интерес към АЕЦ „Белене“:

  • руската „Росатом“;
  • френската „Арева“;
  • Китайската държавна ядрена компания.

Освен това, има и четвърти инвеститор, който се пази в тайна.

По-рано днес на протест срещу взимането на решението на НС излязоха от дясното обединение „Демократична България“. От него смятат, че проектът не отговаря на екологичните стандарти и не е финансово обоснован.

Това е един абсолютно нереализируем проект от гледна точка на финанси и на нуждите, които са за нашата страна.

Енергийният министър не коментира протеста, но беше категорична, че новата процедура за избора на инвеститор ще бъде прозрачна за обществото.

Четирите най-големи работодателски организации излязоха с позиция за възобновяването на проекта „Белене“.

В отворено писмо до медиите, те настояват целият процес по избор на нов инвеститор и изграждането на централата да се извърши при пълна прозрачност и листване на новата проектна компания през Българската фондова борса.

Според работодателите задължително трябва да бъдат елиминирани всички рискове от корупция, а самото обсъждане на проекта да стане едновременно с приемането на нова дългосрочна енергийна стратегия.