НОВИНИ

От нашия пратеник: Хората в Ерусалим очакват справедливи решения

Продължава размяната на атаки между двете страни в конфликта в района на ивицата Газа. За последните няколко часа 4 ракети са били изстреляни от ивицата Газа към израелски територии. Противоречиви са коментарите дали напрежението ще се задълбочава, или ще утихне.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
19:02, 14.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Сблъсък на тези и очаквания от двете страни на стената. Седмица след изказването на Доналд Тръмп за Ерусалим, част от анализаторите не смятат, че думите на американския президент ще рефлектират върху преговорите между израелци и палестинци.

Ели Барнави - историк и бивш посланик на Израел във Франция: Няма да доведе до големи промени, защото преговорният процес е замразен. Не вярвам в новия план за мир на Съединените щати. Може би има нещо скрито зад всичко това, което не знаем. По отношение на палестинците, има прояви на насилие, но не вярвам, че можем да видим нова интифада, нещо наистина голямо по много причини. Палестинците са много уморени и имат лоши спомени от втората интифада през 2000 година.
Нахида Абас е преподавателка в училище, в което учат и израелски, и палестински деца, без да обръщат внимание на различията си.
Нахида Абас: Смятам, че някой ден Източен Ерусалим ще бъде столица на Палестинската държава. Ние уважаваме другите, които живеят на тази територия, но също така искаме и те да ни уважават нас.

Според специалния пратеник на ООН в Близкия изток Николай Младенов, ако политическите лидери днес искат да успокоят ситуацията в страната, трябва да променят тона на говоренето.

Николай Младенов - специален пратеник на ООН в Близкия изток: Мисля, че има висока вероятност напрежението да продължи да нараства, доста остри изказвания... Преди 2 години имаше доста сериозни инциденти - имаше серия от атаки терористични. До нагнетяваше напрежението.

В Западен Ерусалим днес нямаше и следа от напрежение. В Източен Ерусалим обаче настроението е различно, а хората очакват справедливи решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна губи инвеститори заради свлачища в региона
Варна губи инвеститори заради свлачища в региона
Данаил Кирилов: Антикорупционната комисия няма да подслушва
Данаил Кирилов: Антикорупционната комисия няма да подслушва