Представители на ГЕРБ, БСП, АБВ, БДЦ и лидерът на ДСБ Радан Кънев се отзоваха на поканата на инициаторите на референдума от "Шоуто на Слави" за дебат за решенията от националното допитване. Мажоритарната избирателна система отново взе превес в размяната на реплики, но категорична договорка не бе постигната.

Слави Трифонов, който отправи поканата към партиите, не дойде на срещата, а двама от сценаристите му посрещнаха представителите на партиите с думите, че това не е дискусия дали, а кога.

Цветан Цветанов, ГЕРБ:Ние сме заявили принципната си подкрепа за гледане в пленарна зала на решението, което трябва да има българскяи парламент. Въвеждането на мажоритарния елемент като съгласие - да, но начинът, по който трябва да бъде въведено, това е вече изборно законодателство и точно тук не трябва да допускаме грешка.

Жельо Бойчев, БСП:Има нужда от промяна и ние по никакъв начин няма да се противопоставим на тази промяна. Преминаването към мажоритарна система задава редица въпроси и ние като политическа партия сме започнали дискусия по тях и търсене на отговори. Основният въпрос е как се прави изборната география.

Румен Петков, АБВ:Как районираме Кърджали?Как районираме Хасково,Търговище, РАзград, Шумен, Силистра?

АБВ, които по време на кампанията подкрепяха и трите въпроса, днес обявиха, че настоящият парламент няма морално право да се занимава със смяна на избирателната система.

Румен Петков, АБВ:Ако днеска се юрнем в другата посока - дайте 240 мажоритарни избирателни района, аз се боя, че можем да дискредитираме изцяло мажоритарния избор.

Тошко Йорданов, член на Инициативния комитет за националния референдум: Имате проект, изготвен от нас и от госпожа Манолова, опрете се на него, направете необходимите поправки, ако трябва. Но основната идея и основната воля на българския народ е ясна - мажоритарна система в два тура и толкоз!

Според БДЦ въпроса трябва да се реши от програмно правителство, което да подготви промените в Изборния кодекс. В разговор на малко име влязоха бившите колеги Росен Петров и Тошко Йорданов.

Росен Петров, БДЦ:Хората се изказаха! Въпросът е дали в рамките на тоя парламент може да се изработи ефективно изборно законодателство.

Тошко Йорданов: Роска, извинявай, но това нардоно събрание след като приеме бюджета, това му е следващото нещо, има две неща да свърши!

Радан Кънев, ДСБ: Ние дали сме на дискусия, или на шоу - няма значение, каквото е - на това сме дошли.По отношение на мажоритарния вот заявявам веднага позиция - в рамките на този парламент ние няма да подкрепим 240 мажоритарни района.

Кънев обяви срещата за шоу и напусна преди края й. Въпросът за задължителното гласуване не беше коментиран нито от представителите на партиите, нито от инициаторите на допитването.