НОВИНИ

Ще загубим ли метеорологичната станция на връх Мусала?

Метеорологичната станция на връх Мусала спря работа без ясна причина. Преди два дни са прекратени измерванията за неопределено време, но част от служителите отказват да напуснат. Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация, важна и за международния обмен. От Института по метеорология при БАН казаха за БНТ, че станцията не е закрита, а работата ѝ е спряна само до пролетта, поради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва. Директорът на института по метеорология Христомир Брънзов уверява, че през май работата ще бъде възстановена. Метеоролози обаче се опасяват, че тогава уредите няма да са годни за експлоатация. Оказа се, че директора има бизнес с автоматични метеостанции.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 04.10.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Гости в студиото на "Денят започва" бяха Емил Нешев, началник на учебен център в ПСС и проф. Христо Георгиев, директор на департамент „Прогнози и информационно обслужване” НИМХ-БАН. В разговора по телефона се включи и метеорологът Красимир Стоев от НИМХ. Той каза, че ще има проблеми в числените модели след спирането на станцията на връх Мусала. Стоев увери, че прогнози ще продължат да се правят, но грешките ще нарастват. Според него, станцията трябва да продължи да работи докато не се осигури друг начин на измервания в върха.

Проф. Георгиев не вижда връзка между бизнеса на Брънзов и затварянето на станцията. Той коментира, че неточностите в прогнозата не са дължат на липса на данни на определено място. По негово мнение проблемът е, че процесите са много сложни. Той не смята, че затварянето ще се отрази на прогнозата за времето. Емил Нешев се съгласи, че е опасно да се работи на Мусала. По думите му, служители трябва да минат обучение в БАН и в ПСС.

Вижте целия разговор в "Денят започва във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови болезнени мерки в проектобюджета на Гърция за 2017 г.
Нови болезнени мерки в проектобюджета на Гърция за 2017 г.
ЕС постигна споразумение с Афганистан за мигрантските потоци
ЕС постигна споразумение с Афганистан за мигрантските потоци