НОВИНИ

Ще застраши ли нов строеж две къщи - архитектурни паметници във Варна?

Проблемът със сградите архитектурни паметници във Варна се задълбочава. Този път застрашени са две къщи, построени през 1923-та година в най-старата част на града - “Гръцката махала”. Причината е строеж в близък имот, който според собствениците на старите сгради не само ще засенчи домовете им, но може да доведе до наводнения и дори срутване.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:00, 23.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Това не е първият опит за застрояване на имота. След като се сдобива с него преди близо 16 години, собственикът прави опит да издигне 14-метрова сграда. Живеещите в близост подали жалба, която през 2008 година е отхвърлена от Варненския окръжен съд. Сега собственикът има разрешение за строеж на апарт-хотел висок 17 метра.

Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна
"Разрешението за строеж е влязло в сила, обявено е по законния ред Проекта е без сутерени, с фундаментна плоча е решен, ще се копае в рамките на метър и половина, максимум два метра, колкото да се фондира."

Хора, живеещи в близките сгради са поискали съвета на инж. Казакова, която от години се бори с измененията на подробните устройствени планове на варненски квартали, направени без знанието на жителите им.

инж. Иванка Казакова
"Когато имате високо строителство в централна градска част, където го правят и по ЗУТ, отстоянията не са по 5 метра, както са в едно село обикновена къща, ами се смятат от височините на сградите, които са заварени и тази, която ще се появи."

Живеещите в квартала се притесняват от това, че домовете им ще бъдат напълно засенчени, Друг сериозен проблем са високите подпочвени води в района.

Михаил Матеев, съсед
"Предвид факта, че тук наоколо всичко е подземно езеро и се дренира с години за всеки нов строеж."
Изабела Агопян, съсобственик на една от къщите паметници
"Добре, той ще излее бетонна плоча на 1.80, а къде отива водата, която в момента дърветата всъщност поемат?"

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, повод за притеснение няма и строежът е част от нормален процес на реализиране на инвеститорски интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалния ни пратеник в Лондон: Въпреки блокадата, обстановката е спокойна
От специалния ни пратеник в Лондон: Въпреки блокадата, обстановката е спокойна
​Жандармерия блокира ромския квартал Република в Хасково
​Жандармерия блокира ромския квартал "Република" в Хасково