НОВИНИ

Ще има ли обезщетения за щетите след наводненията в Садово и Роман?

Щетите от наводненията върху пътищата в страната са за близо 2 милиона лева. Около 70 домакинства в град Роман са сериозно пострадали от бедствието, те ще подадат документи за еднократна помощ от 375 лева. Земеделските производители от наводните села в община Садово също чакат адекватна финансова помощ. В общината са наводнени около 2000 декара земи

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Екип на „По света и у нас“
20:28, 02.07.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Повечето от хората в Роман не са застраховали имуществото си и казват, че 375 лева не могат да възстановят похабената покъщнина. В къщата на Пламен Илиев нивото на водата е било над метър.

БНТ: Минаха ли да опишат щетите? Какво ви казаха?
Петър Илиев: Част от тях минаха, казаха, че ще има нещо минимално. Това 300 лева, това нас не ни грее! А аз сега съм безработен и пари няма!

Досега е направен първоначален оглед на 133 къщи и 3 жилищни блока, откъдето е минала водната стихия. На пострадалите е предоставена бутилирана вода за пиене, перилни и дезинфекциoнни препарати.

;

До края на тази седмица засегнатите от наводнението земеделски стопани от Катуница, Чешнегирово и Садово трябва да подадат заявления за финансова помощ от държавата. Комисия ще обследва засегнатите площи, а помощта ще бъде изплатена за 100% пропаднали насаждения.

Георги Георгиев, земеделски производител: Какво значи на 100%? Последствията от това нещо трябва да бъдат отчитани след месеци, защото не може една култура, която вегетацията й продължава 4 месеца да отчиташ в първите месеци какво ще бъде поражението върху нея.
Милена Илчева, началник на Общинска служба по земеделие - община Садово: Щетата, ако не може да се установи в първата комисия, има възможност тази комисия след 15 дни пак да се повтори, така че това, което мога да кажа е земеделските стопани от наша страна ще получат адекватна помощ по отношение на тези огледи.
Атанас Илиев, земеделски производител: Ще замажат очите с някаква помощ от двадесетина лева на декар и догодина нещата пак ще се повторят, не може за 20 години за трети път да се допуска това нещо.

Производителите питат кой ще поеме отговорност за скъсаната дига и непочистеното корито на река Чая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева и Хайко Маас обсъдиха темата за миграцията
Екатерина Захариева и Хайко Маас обсъдиха темата за миграцията
От нашите пратеници в Германия: Поредно търсене на компромис
От нашите пратеници в Германия: Поредно търсене на компромис