НОВИНИ

Щетите след пороя във варненското село Константиново

Във варненското село Константиново пороят вчера причини сериозни щети и проблеми на хората, защото непочистеното дере преля и водата заля къщите им. В същото време от общината във Варна отричат, че дерето е непочистено.

bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 17.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В една от най-засегнатите къщи в с. Константиново са наводнени три подземни помещения.

- Водата беше 70 сантиметра. Всичко им е тук на хората - зимнината, храната им е тук - всичко.

С чужда помощ 82-годишната Димка успяла да напусне дома си:

- Дойдоха момчета и ме изкараха. Там стъпих на масата и ме изкараха навън. Отидох в комшиите и там спах и там бях. Много се уплаших.

От рано тази сутрин екипи на пожарната и "Гражданска защита" отводняваха домовете на хората. Щетите в Константиново са големи и ще трябва време да се възстановят.

Мариана Полихронова, кмет на с. Константиново: Липсва асфалтова настилка, има съборени мостове, всичко е наводнено в центъра, парка, детската площадка, в момента учочняваме щетите.

Жителите на Константиново казват, че знаят защо след всеки пороен дъжд селото се наводнява.

- Нямаме отводнителен канал и дере. Всичката вода от околните села идва тук. Нямаме къде да отиде водата и се наводняваме.

- Дерето се е напълнило, изглежда малко е дерето и не може да побере всичката вода. Може би трябва да се напълнят укрепителни парапети, за да не излиза водата от канала.


;

От Община Варна отричат дерето да е било непочистено и смятат, че причина за наводнението е интензивният дъжд.

Купен Пашов - началник отдел "Дейности по защита на населението" - община Варна: Дерето не е непочистено, но водата дойде много, от три водосборни района се събра - затова се вдигна нивото на дерето и излезе извън устието."

Продължават огледите на пострадалите от пороя райони във Варна и край града. Видими са щетите на Рибарския плаж и на плажа "Кабакум". Няколко подлеза са трудно проходими, заради свлечената кал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строители на протест в Силистра
Строители на протест в Силистра
Правната комисия в парламента прие ветото на президента
Правната комисия в парламента прие ветото на президента