НОВИНИ

Що е то непотизъм и има ли почва в Северна Македония?

Тези дни получих поредното съобщение от прес-службата на президента на Република Северна Македония Георге Иванов. Вече толкова години не съм на работа като кореспондент в Скопие, но понеже вече веднъж съм записан в списъците на службата, получавам редовно всички съобщения, предназначени за медиите в Скопие.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
16:05, 27.04.2019
5266
Чете се за: 02:24 мин.
Истории
непотизъм почва северна македония

Та, в това послание прес-службата на Иванов изразява недоволството от доклада на специализираната Антикорупционна комисия, която точно по средата на кампанията между двата тура на президентския вот реши да обяви резултатите от своя анкета. Според нея, двама от министрите в правителството на премиера Зоран Заев, и двамата албанци, говорителят на кабинета плюс генералният секретар на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), смятан за дясна ръка на Заев, са използвали служебното си положение и са назначавали поголовно свои близки и роднини на работа в държавната администрация. Един вид непотизъм, или според българското масово употребление на понятието- шуробаджанащина. Заедно с това обаче комисионерите са вметнали, че на непотизъм е изложен и отиващия си след два поредни мандата президент Георге Иванов, който, възползвайки се от конституционната си позиция на върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, е издигал и повишавал в звание офицери и генерали на същия принцип- шуробаджанашкия.

Дали заключенията на Антикорупционната комисия са верни или не, сега няма да спорим. Но ще обърнем внимание на нещо друго. Първо, случайно ли е избран моментът за публичното оповестяване на резултатите от анкетата на комисията? Защо точно тогава, когато кампанията за балотажа на 5 май на президентския вот върви с пълна сила, при това създавайки впечатлението, че премиерът Зоран Заев и излъченият от него кандидат, Стево Пендаровски се задъхват да отговарят на острите въпроси, които опозицията поставя. Някак си се получи представата, че антикорупционерите сякаш са чакали тъкмо този момент за да „ударят“ когото трябва, и той не е досегашния държавен глава, който и без това си отива след няколко дни или месец, както повелява конституцията.

;

Да, докладът наистина „удря“ Заев, но от друга страна му даде великолепен шанс да представи себе си и своя кандидат за президент като хора, които са заклети борци против непотизма. И на своите публични прояви, на които ходи непрекъснато заедно с Пендаровски, премиерът обяви, че няма да чака президентските избори да минат и че почва борбата против шуробаджанащината още тук, от трибуната, от този момент нататък. Веднага заваляха съобщения, че назначените роднини на посочените в доклада функционери са подали оставка и са се оттеглили от заеманите от тях постове, един от министрите-албанци доказа, че сестра му била назначена на топло и добро платено местенце в една мощна държавна фирма без да неговата намеса, изобщо, случи се това, което и се очакваше. Заев превърна борбата против непотизма като част от президентската кампания в подкрепа на Стево Пендаровски, показвайки решителност, политическа храброст и намерение да отговаря на очакванията на избирателите за откритост и честност. Плюс!

Да, непотизмът или шуробаджанащината в Северна Македония е стара и престара болест на управлението. Всяка партия, която вземе властта идва с обещанието, че щом поеме държавното кормило ще прочисти и намали държавната администрация, която и без това е достатъчно раздута за мащабите на страната. Но прави точно обратното- освобождава хората на политическия противник и назначава свои, като увеличава още повече броя на заетите. И как няма да е така, когато държавната администрация е единственото място, в което получаваш сигурно възнаграждение, в една държава, в която безработицата е прословут проблем със своите невиждани по другите балкански територии размери. Пък и трябва да се даде хляб на активеца, който ти е участвал в кампанията, че сега си на власт, но идват и други избори и тези хора пак ще ти трябват…

;

А хората искат справедливост. Тяхната представа за справедливост не се покрива никак, ама никак, с непотизма. И са прави. Темата е чувствителна, понеже засяга почти всяко семейство в държавата. И затова този политик, който покаже, че е готов да се справи с проблема, може да вдигне рейтинга си до небето. Ама имало популизъм в тази работа, особено ако се прояви по време на решителна кампания за избора на нов държавен глава. Има, разбира се, не мога да го отрека. Затова казвам, че моментът на представянето на доклада не е бил избран случайно. Просто Заев се хвана с него, качи се на трибуната и оттам „даде заповед“ всички, които са свързани с шуробаджанащината, за треперят за съдбата си.

Друг е въпросът, дали това няма да трае докато трае кампанията за балотажа на 5 май или ще приключи така, както започна- с предизборни съображения.

А президентът Иванов - какво, той да вземе първо да признае новото име на държавата, пък тогава да протестира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 000 са евакуирани в Мозамбик заради циклона Кенет
30 000 са евакуирани в Мозамбик заради циклона Кенет
Девет души са задържани в Габрово след сбиване
Девет души са задържани в Габрово след сбиване