НОВИНИ

Щъркел се върна в "Дивдядово"

В шуменския квартал "Дивдядово се завърна един от щъркелите, отлетели през есента. Птицата се настанила в гнездото си преди Коледа и оттогава е там. Хората са разтревожени, че в студеното време щъркелът може да загине.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:12, 07.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Вероятно подмамен от топлото време преди Нова година, щъркелът се настанил в гнездото. То се намира на комина на старата баня, където от години се приютявала двойка щъркели и отглеждали малките. И както всяка година в края на лятото отлетели, но незнайно откъде птицата отново долетяла.

"Никога не се е случвало, тази година за първи път... Може би някой трябва да дойде и да го вземе, защото той зимата няма да оцелее", предложи Деница Йорданова.
"Дъщеря ми се обади на 112. Оттам казаха, че ще предадат в кметството. След това ѝ се обадиха от някаква екологична организация и разпитваха кога е дошъл, къде точно се намира и повече нищо", разказа Виолета Христова.

Сигнали за бедстващия щъркел загрели телефоните 112, кметството и екоинспекцията.

"Оттам ми отговориха, че са правили опит на 4 вечерта след 15,30 с Гражданска защита, с Енерго-Про, с вишки, да се опитат да хванат щъркела, но не са успели", обясни Силвия Кирилова, кметски наместник на квартал "Дивдядово".

От екоинспекцията обясниха, че птицата може да издържи до минус 20 градуса. Казаха още, че и те са правили опит да я свалят от гнездото, но щъркелът отлетял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е било смешно през 19-и век
Какво е било смешно през 19-и век
Над 22 000 пловдивчани с право на хранителни помощи
Над 22 000 пловдивчани с право на хранителни помощи