НОВИНИ

​Шедьовър на Пикасо беше открит след 20 години

Холандецът Артър Бранд, известен като "Индиана Джоунс от света на изкуството", е намерил картина на Пикасо, която е била открадната преди 20 години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:44, 26.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още
​шедьовър пикасо беше открит години

Бранд казва, че портретът е циркулирал в холандския престъпен свят в продължение на години, след като през 1999 година е бил откраднат от яхтата на саудитски шейх. Портретът на Дора Маар е рисуван през 1938 г. и в момента експерти оценяват стойността му на 25 милиона евро.

Дора Маар е любовница на Пабло Пикасо и негова муза в продължение на седем години. Истинското ѝ име е Теодора Маркович, била е известен фотограф и художник. Умира през 1997 г. на 89-годишна възраст. Картината е украсявала дома на художника до смъртта му през 1973 година.

Бранд влезе в централните новини миналата година, след като проследи уникална византийска мозайка, открадната от храм в Кипър през 70-те години.

„Картината на Пикасо години наред е била използвана за обезпечение при престъпни сделки за търговия с оръжие и наркотици в Холандия“, заяви той пред АФП.

"Всички смятаха, че е шедьовърът е унищожен - това се случва с 90% от всички откраднати и използвани за залог в престъпния свят произведения на изкуството, защото вече не могат да бъдат пуснати за продажба", добави Бранд.

Търсенето на Бранд на откраднатия портрет е започнало през 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Без смяна на времето от 2021
ДРУГИТЕ новини: Без смяна на времето от 2021
Наградиха ученици от Варна за отличното им представяне в конкурс на НАСА
Наградиха ученици от Варна за отличното им представяне в конкурс на НАСА