НОВИНИ

„Шедьоври на симфонизма“ в Пловдив

Младата пианистка с впечатляваща кариера зад граница Анна Петрова направи пореден паметен концерт в родния си Пловдив. В поредицата „Шедьоври на симфонизма“ тя представи Трети концерт за пиано на Прокофиев с оркестъра на Пловдивската опера. А освен нея, от САЩ дойде и диригентът Джонатан Пастернак.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
17:41, 15.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След като преди време дирижира симфоничните оркестри в Плевен и Бургас, Джонатан Пастернак е поканен да се включи и в пловдивската поредица „Шедьоври на симфонизма“. Веднага решава да украси концерта си с Анна Петрова, с която ги свързват съвместни изяви в САЩ.

"Решихме да направим Прокофиев Трети, който не е правен много отдавна, в Пловдив поне оркестрантите казват, че не са го правили от 85-та година",сподели пианистката Анна Петрова.

Възпитаничката на Пловдивското музикално училище и на Manhattan School of Musiс в Ню Йорк за първи път в кариерата си свири Трети концерт на Прокофиев, който обожава още от детските си години.

"Ние винаги се учим, така че предполагам след 2 години или три или десет ще го изсвиря по друг начин. Но Прокофиев по някакъв начин се е превърнал като специалност моя. Свирила съм доста от неговите солови произведения и лятото сега се върнах да свиря с Йордан Камдфжалов, изпълнихме Първия Прокофиев концерт, което също беше много вдъхновяващо и за публиката беше страхотен", добави Анна Петрова.

Тази година Анна Петрова защити докторска степен по пиано в студиото на Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. Освен концертиращ артист, тя е преподавател по пиано в Държавен университет Sam Houston в Тексас. Обича да се влива в душата на изпълняваните произведения не само технически и емоционално, но и като изучава детайлно историята на творбите и авторите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник от ВМЗ-Сопот е с опасност за живота след трудова злополука
Работник от ВМЗ-Сопот е с опасност за живота след трудова злополука
Фалшива покана за премиера на Под прикритие
Фалшива покана за премиера на "Под прикритие"