НОВИНИ

Изненадваща смяна на върха на американското разузнаване

Доналд Тръмп обяви, че шпионин номер едно на САЩ Дан Коутс ще напусне в средата на август. На негово място ще бъде номиниран един от най-лоялните към президента републиканци в Конгреса. Официална причина за смяната не е обявена.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:23, 29.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Доналд Тръмп обяви в Туитър, че за поста на директора на националното разузнаване Дан Коутс, служил едва 2 години и половина, ще номинира Джон Ратклиф.

Конгресменът изпъкна миналата седмица при показанията на бившия специален прокурор Робърт Мълър на Капитолия. Ратклиф му задаваше въпроси, които целяха да разяснят, че Тръмп няма да бъде съден за възпрепятстване на разследването за руска намеса в изборите преди 3 години.

Коутс, който ръководи 17-те разузнавателни агенции на Съединените щати, изрази публично несъгласие с президента по повод изявлението му преди година в Хелзинки, че вярва повече на Владимир Путин, отколкото на американското разузнаване:

Дан Коутс, директор на националното разузнаване на САЩ (19 юли 2018 г.): Ако президентът ме беше попитал как да проведе тази среща, щях да го посъветвам да го направи по друг начин. Но не е това ролята ми.

Дан Коутс се противопостави на Тръмп и за Северна Корея и Иран, като заяви, че Пхенян няма намерение да се отказва от ядрените си оръжия, а Техеран изпълнява стриктно споразумението за неговата ядрена програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търг на конфискувани бижута в Мексико, с парите ще строят пътища
Търг на конфискувани бижута в Мексико, с парите ще строят пътища
Очаква се тази вечер собственикът на Тад Груп да се завърне в България
Очаква се тази вечер собственикът на "Тад Груп" да се завърне в България