Шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев изненадващо подаде оставка. Тя беше приета от парламента със 120 гласа "За", трима "Против" и трима "Въздържал се". През последните месеци Георгиев беше в отпуска след скандала около неговата тераса. Днес той беше извикан от депутатите в последния им работен ден преди лятната ваканция, но не беше изслушан в пленарна зала. В кулоарите заяви, че проверката на НАП срещу него е приключила и е констатирала, че всичко е наред, но въпреки това е решил да се оттегли от поста си.

Оставката на шефа на Антикорупционната комисия предизвика напрежение в пленарната зала. И пренареди дневния ред на депутатите.

Пламен Георгиев: Решението беше взето отдавна, но просто изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката, преди да излезе, че аз съм един чист човек. Изчаквах да приключи проверката на НАП. Единият мотив е личен. Семейството ми беше подложено на един невероятен тормоз от някои медии. Другата причина е, че не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие да се отрази по някакъв начин на работата на комисията. Аз не мога да си позволя това напрежение, което беше изкуствено създадено от олигархията. Естествено, че имаше целенасочена война. Над 3 милиарда искове на комисията срещу олигарсите, това са искове за отнемане. Имах заплаха за живота си.

От ляво определиха като недопустимо спешното гласуване на оставката и настояха Пламен Георгиев да бъде изслушан в залата.

Крум Зарков, БСП: Към тези постове се гледа само като на капии. Капии, които един разрушава и друг овладява. Ние в това няма да участваме. Всеки път едно и също - евродоклад, институция, скандал, оставка, евродоклад - аман!
Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Така или иначе вече имаме практика на КС, който предвижда, че подадени по този начин оставки просто се препотвърждават от Народното събрание.
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка

Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОМПИ) Пламен Георгиев е подал оставка. Това с...

Минути по-късно Пламен Георгиев дойде в парламента, но депутатите не пожелаха да го чуят и оставката беше приета. От ляво недоволстваха, че не е имало обсъждане.

Красимир Янков, БСП: Да отбележа арогантното отношение към дебата от страна на вас, госпожо председател.
Менда Стоянова, ГЕРБ: Имахте 40 минути, да намерите бъклица и дрян да поканите колегите от ляво да бъдат в залата, пък да вземат и думата.

Пред медиите Георгиев заяви, че според данъчните всичко в доходите му е наред.

Пламен Георгиев: Един чист човек беше омаскарен. Всичко е чисто, всяка една стотинка е проверена. И най-накрая семейството ми да си живее живота, малките ми деца да излязат на терасата.

Вече бившият шеф на антикорупционния орган ще подаде документи отново да стане прокурор.

КПКОНПИ: Няма нарушения по имотните сделки на властта

КПКОНПИ: Няма нарушения по имотните сделки на властта

Няма данни за нарушения по имотните сделки, придобили популярност като "Апартаментгейт". Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на н...