НОВИНИ

Шефът на БАН едва запази поста си

Десет гласа на достигнаха днес на Общото събрание на БАН, за да отстрани председателя - акад. Стефан Воденичаров. Оставката му беше поискана заради тежкото финансово състояние на Академията и политическите активности на Воденичаров, които заемат голяма част от времето му. Заради ниския бюджет на БАН днес беше гласувано академиците и член-кореспондентите да бъдат помолени да отделят част от пожизнените си възнаграждeния за заплати на другите учени.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 11.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Мандатът на акад. Воденичаров изтича през ноември, но недоволните поискаха оставката му сега.

Проф. Бойко Георгиев, зам-председател на ОС на БАН: Ако през ноември подаде оставка тогава ще са минали етапи на подготовката на бюджета за 2017 година.

Заради увеличението на минималната работна заплата до 420 лева, сега в БАН хигиенистките и бакалаврите стават с почти еднакви заплати, казват тук. За да има все пак разлика, академиците и член-кореспондентите ще бъдат помолени да отделят част от пожизнените си възнаграждения в полза на младите учени. Днес въпреки настойчивите ни опити, акад. Стефан Воденичаров отказа да разговаря с журналисти.

;

След като искането за оставката на акад. Воденичаров беше гласувано се оказа, че 44 от членовете на Общото събрание са "за" , 47 - "против" и 5-ма са се въздържали. За да бъде отстранен по устав бяха нужни 54 гласа.Така акад. Воденичаров остана на поста си. Оставката беше предложена от зам. председателя на Общото събрание проф. Бойко Георгиев. Причината- акад. Воденичаров не е изпълнил задължението си да сформира Съвет на настоятелите, а това е органът, който може законно да поиска увеличаване на бюджета. Не е участвал и повече от седем месеца в работата на Общото събрание. От БАН определят бюджета си за 2016-та година като незадоволителен и започват кампания за по-достоен бюджет за 2017-а.

Проф. Бойко Георгиев, зам-председател на ОС на БАН: Във връзка с политическите активности на акад. Воденичаров смятам, че ние попадаме в отношения свързани с политическите партии, с парламентарно представените, някои ще го припознаят като техния кандидат, други вероятно ще го припознаят като конкуренция на техните кандидати и това не е нормална обстановка, за да се води разговор с политическите сили във връзка с бюджета на БАН.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу бежанците от центъра в Овча купел
Недоволство срещу бежанците от центъра в "Овча купел"
ДБГ: Трябва да се даде шанс на управляващата коалиция
ДБГ: Трябва да се даде шанс на управляващата коалиция