НОВИНИ

Шефът на лондонската полиция: Няма как да се защитим напълно от тероризма

Великобритания не може да бъде напълно защитена срещу тероризъм и нападения, подобни на тези, станали неотдавна в Европа, са въпрос на време, а не на условност, заяви шефът на лондонската полиция Бърнард Хоган-Хау, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:25, 31.07.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
шефът лондонската полиция защитим напълно тероризма

Той призна, че хората във Великобритания са все по-притеснени дали няма да са следващата мишена на нападатели след неотдавнашните атаки в Германия и Франция, някои от които бяха свързани с ислямисткия тероризъм.

Долавям и разбирам този страх и като полицейски офицер, натоварен със задачата да предотвратя подобна атака, знам, че искате да ви успокоя. Но опасявам се, че не мога да го направя напълно, заяви полицейският началник.

Той припомни, че от две години във Великобритания има въведено сериозно ниво на опасност от терористични атаки и то остава такова.

Това означава, че нападение е доста вероятно. Въпросът, който можем да зададем е кога ще бъде извършено той, а не дали ще бъде извършено то, каза полицейският началник.

Новоназначеният държавен министър по сигурността Бен Уолас пък съобщи днес, че се е срещнал със собствениците и компаниите оператори на най-големите търговски центрове в страната, за да обсъди с тях техните планове за сигурност.

По-рано днес британският в. "Сънди таймс" написа, че британските специални служби водят разследвания поне по четири дела, свързани с подготовката на терористични нападения в Обединеното кралство на фона на активизирането на ислямския тероризъм.

Същевременно днес изданието "Сънди телеграф" съобщава, че правителството на Великобритания ще представи тази година нова антитерористична стратегия.

Стратегията ще включва програма за дерадикализация, както и внедряване на повече агенти под прикритие в редиците на терористите с цел предотвратяване на подготвяни атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели 3500 дка гори, пасища и стърнища в Хасковско и Варненско
Пожар изпепели 3500 дка гори, пасища и стърнища в Хасковско и Варненско
Затвориха временно летището в Щутгарт заради самолет, пристигащ от Варна​
Затвориха временно летището в Щутгарт заради самолет, пристигащ от Варна​