НОВИНИ

Шефът на НЕК Петър Илиев: На енергийната борса има манипулации

Изпълнителният директор на държавната Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев призна в предаването "Още от деня", че десет компании са блокирали борсовата търговия през изминалата седмица и това се позволява от борсовите правила. Илиев допълни, че е подал оставка, защото не е съгласен със случващото се на пазара.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:42, 02.07.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

На борсата има манипулации, а липсата на адекватно законодателство може да остави бизнеса у нас без електроенергия, заяви Петър Илиев. По думите му, не НЕК е виновна за високата цена на електроенергията продавана на бизнеса, а липсата на правила на държавно ниво.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: Търговците писаха че има манипулации, но досега никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно регулиране, които определят правилата на регулирания пазар, но никъде в тези правила не се говори за свободния пазар. Никой не защитава родното производство.

Само преди две седмици изпълнителният директор на НЕК подаде оставка. Тя му беше поискана от бизнеса.

Седмица по-късно Управителният съвет на компанията майка на НЕК - Български енергиен холдинг не прие оставката му. Любопитна подробност е, че самият Илиев е председател на същия този управителен съвет.

В предаването "Още от деня" той не обясни защо точно е оттеглил оставката си, а каза:

"Не е имало натиск да се върна, обаче щеше да излезе, че е махането ми е предателство", коментира Илиев.

Той обясни и схема, която на практика манипулира борсовата търговия. Според правилата на Българската независима енергийна борса, на ден могат да се провеждат само седем търга. Това пречи на участниците да договарят реални цени, по думите на шефа на НЕК. Така след обявена ниска цена от страна на НЕК, други неназовани от него фирми са блокирали сайта на борсата и на практика търговията е спряла.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: С атака срещу мен искаха да се прикрият тези скандали и извращенията, които имаше на борсата. Няколко фирми са се възползвали от ниските цени. Проблемът, след като освободихме пазара, ние така го освободихме, че за година и половина от България е изнесен ток за 10,7 млн. мегаватчаса, За този ток, всички вие сме платили над 700 млн. лв.

Илиев все пак беше категоричен, че въпреки случващото се на борсата, доставката на ток за населението е осигурена и НЕК продължава да работи. Застрашени обаче са доставките на електроенергия за бизнеса, тъй като по-евтиният ток се изнася.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ прекрати производството за жилището на Мария Габриел
КПКОНПИ прекрати производството за жилището на Мария Габриел
Липсата на гъвкави форми на заетост е фактор за отпадане от трудовия пазар
Липсата на гъвкави форми на заетост е фактор за отпадане от трудовия пазар