НОВИНИ

Шефът на ВКС поиска от президента да сформира комисия по случая "ЦУМгейт"​

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая "ЦУМгейт". Писмото с призива Панов е изпратил днес до президентската институция. Панов смята, че намесата на Радев е наложителна, "тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата", а и защото президентът подписва указа за назначаване на главния прокурор.

bnt avatar logo
от БТА
15:31, 15.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
шефът вкс поиска президента сформира комисия случая цумгейт​

Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, пише Панов.

Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, пише още Панов.

"Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите е грубо погазване на закона. Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики. Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса, на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата. Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм", пише в писмото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Германия обмисля да премести военните си от Турция
​Германия обмисля да премести военните си от Турция
Такси блъсна жена на пешеходна пътека в София
Такси блъсна жена на пешеходна пътека в София