НОВИНИ

Oчаква се в издирването на Боян Петров да се включи хеликоптер

Един от координаторите на експедицията на Боян Петров опроверга информацията, че шерпите са достигнали до Лагер 1. По-рано беше съобщено, че те не са открили алпиниста ни в Лагер 1 при връх Шиша Пангма. Утре се очаква в издирването да се включат и китайски алпинисти.

Айше Сали
от Айше Сали
18:10, 08.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Деян Петков, един от координаторите на експедицията на алпиниста: Официалната информацията е, че шерпите са достигнали до 6000 метра, което не е Лагер 1. От базовия лагер имаме информация, последната е, че шерпите ще преспят и ще продължат издирването утре.

Най-голяма остава надеждата да бъде намерен в Лагер 2. Боян Петров е видян за последно на 29 април. В неизвестност е от 3 май, а на 6 информацията е подадена от Тибетската алпинистка асоциация.

6 професионални спасители също са тръгнали да търсят Боян Петров, те са на 6000 метра надморска височина.

Стана ясно и че може да се изпрати хеликоптер от Непал, но китайските власти трябва да разрешат това. Има възможност алпинистът ни да е отпаднал, но едва ли диабетът е проблем, понеже той го контролира добре.

Д-р Красен Демирев, обучаващ планински спасители в ПСС: Времевият период, в който няма връзка или информацията от неговото пребиваване над Лагер 3 е твърде оскъдна. Това е нещото, което най-много ме притеснява. Статистиката сочи, че най-много проблеми настъпват между първия и третия ден при опита за слизане. Тогава, когато възниква освен лошото време и другите климатични фактори и някакъв здравословен проблем, който може да ти се случи на тази височина.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поскъпне ли уискито след Брекзит?
Ще поскъпне ли уискито след Брекзит?
Правителството подкрепя превозвачи в протеста им на 16 и 17 май
Правителството подкрепя превозвачи в протеста им на 16 и 17 май