НОВИНИ

Шествие и тържества за 24 май в центъра на София

Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, премина в центъра на София. Начело бяха президентът Румен Радев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

bnt avatar logo
от БТА
11:05, 24.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Гвардейски представителен духов оркестър изпълни химна на българската просвета "Върви, народе възродени". Под тържествените звуци на песента стотици граждани се отправиха от сградата на президентската администрация по булевард "Цар Освободител" към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

От сградата на БАН към шествието се присъединиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, както и учени от академията. В празника участват много деца, които носят знамена, балони и цветя. В шествието се включиха представители на Българската православна църква, общественици и политици. По-рано днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за 24 май.

Ето какво каза президентът Румен Радев на тържеството пред Националната библиотека:


Румен Радев - президент на Република България: Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата в тази вечна битка на светлината с тъмата. Пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, сеятели на правдата, грамотни, свободни и достойни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив изпусна 65 милиона лева за по-чист въздух
Пловдив изпусна 65 милиона лева за по-чист въздух
Компютърни, здравни и социални специалности привличат най-много студенти в Русе
Компютърни, здравни и социални специалности привличат най-много студенти в Русе