На протест в Благоевград излязоха защитници на откритото при разкопки край Покровник селище, за което се предполага, че е античната Скаптопара.

Те изразиха категоричното си несъгласие археoлогическите обекти да бъдат разрушавани заради строежа на автомагистрала Струма. Утре разкопките на археолозите трябва да приключат и междуведомствена комисия ще вземе решение как ще се процедира с ценните открития. Засега се предполага, че магистралата няма да заобиколи древния град и той няма да бъде запазен на сегашното си място, за което настояват протестиращите.

Величка Гошева: Защото смятам, че тези разкопки трябва да останат на мястото си, където са намерени. Историята трябва да се пази, трябва да я знаем, съответно инфраструктурните проекти трябва да се правят, но това трябва да се съобрази с нашата история.
Мадлена Алексова: Това е национално наследство, направо не мога да повярвам, че може да остане под асфалта. Иначе сме на мнение, че пътя трябва да го направят, защото Кресненсkото дефиле е много коварен път дава много жертви.
Граждани на протестно шествие в защита на разкопките край АМ "Струма"

Граждани на протестно шествие в защита на разкопките край АМ "Струма"

Жители на Благоевград отново излизат на протест в защита на археологическите разкопки покрай трасето на АМ "Струма". Гражданите планират шествие, с ко...