НОВИНИ

Шествие за спасяване на античното селище Скаптопара

На протест в Благоевград излязоха защитници на откритото при разкопки край Покровник селище, за което се предполага, че е античната Скаптопара.

bnt avatar logo
от Д.Чавдарова
22:45, 19.07.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Те изразиха категоричното си несъгласие археoлогическите обекти да бъдат разрушавани заради строежа на автомагистрала Струма. Утре разкопките на археолозите трябва да приключат и междуведомствена комисия ще вземе решение как ще се процедира с ценните открития. Засега се предполага, че магистралата няма да заобиколи древния град и той няма да бъде запазен на сегашното си място, за което настояват протестиращите.

Величка Гошева: Защото смятам, че тези разкопки трябва да останат на мястото си, където са намерени. Историята трябва да се пази, трябва да я знаем, съответно инфраструктурните проекти трябва да се правят, но това трябва да се съобрази с нашата история.
Мадлена Алексова: Това е национално наследство, направо не мога да повярвам, че може да остане под асфалта. Иначе сме на мнение, че пътя трябва да го направят, защото Кресненсkото дефиле е много коварен път дава много жертви.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред Известия: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно
Борисов пред "Известия": Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно
Военният съд оправда по всички обвинения ген. Димитър Шивиков
Военният съд оправда по всички обвинения ген. Димитър Шивиков