НОВИНИ

Шествие за за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура

"Шествие за правосъдие", с искане за дълбока съдебна реформа и борба с корупцията е обявено за днес. Организатори са гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Шествието тръгва от Съдебната палата и ще завърши в Градската градина.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:24, 27.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Исканията са за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура. Организацията обяви, че с шествието отбелязва влизането на предложенията за съдебна реформа в пленарна зала, след като две парламентарни комисии одобриха това.

Очаква се да има и подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта говори за порочни практики при работата на столичните следователи и за шпиц команда в прокуратурата, която работи по дела срещу бизнесмени и политици.

По неговите изказвания има проверка в етичната комисия на ВСС.

От инициативата допълват, че тяхната подписка, с която 7-те предложения за съдебна реформа стигнаха до пленарната зала, е повод за ново отваряне на Конституцията.

Сред основните предложение са намаляване на мандата на главния прокурор и членовете на ВСС, намаляване на парламентарната квота в съвета, да има заместник-главен прокурор за борба с корупцията и също така да се децентрализира прокуратурата, като няма методическо ръководство на главния прокурор върху работата на редовите прокурори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро
Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро
Oбновяват квартал Васил Левски във Варна
Oбновяват квартал "Васил Левски" във Варна