НОВИНИ

Шествието Луковмарш се състоя, въпреки забраната на общината

За 14-та година Българският национален съюз организира т.нар. Луковмарш - траурно шествие в памет на генерал Христо Луков, личност за която историческите оценки са противоречиви. За участниците в шествието той е герой от Първата световна война, защитавал Кюстендил от сръбска окупация, а за много историци е открит поддръжник на националсоциалистическия режим на Третия Райх и на Хитлер.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
20:57, 18.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

И тази година участниците в шествието се събраха пред НДК, като крайната точка беше къщата на ген. Луков, където той е бил убит от червена бойна група през 1943 година. Малко преди началото на шествието, пристигна заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, забраняваща мероприятието след информация от СДВР, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки се присъединяват към шествието .Въпреки това участниците в шествието тръгнаха по булевард Левски в посока булевард Дондуков.

Полицията не спря колоната, но я разкъса на групи, които скандирайки името на генерал Луков стигнаха до къщата на генерала.

Звездомир Андронов, председател на БНС: Всички други, които са срещу този марш са най - вече срещу идеите, които въплъщаваме ние и които са въплъщавали и тогава легионерите - имам пред вид националната идея, идеята за националната държава, за независимата държава, за социалната държава. Това са идеи, които силно контрастират на днешното глобалиско общество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да постим здравословно
Как да постим здравословно
Размяна на остри реплики между Нинова и Лопес заради СЕТА
Размяна на остри реплики между Нинова и Лопес заради СЕТА