Хиляди млади хора пропуснаха училище по целия свят, за да се включат в световния ден на ученически и студентски протести. Те целят да окажат натиск на световните лидери за действия против изменението на климата.

© БГНЕС

Останаха празни класни стаи в столиците от Банкок до Берлин, Лагос до Лондон. Организаторите се надяват да се проведат повече от 1000 демонстрации в нас 100 страни по цял свят.

Само в Брюксел властите съобщиха, че над 30 000 са участвали в шествието, въпреки студеното и дъждовно време.

Няколко хиляди младежи излязоха по улиците на централен Лондон на демонстрация, включваща множество банери, плакати и лозунги. Многолюдна демонстрация се проведе и в Париж.

Ученици наводниха улиците в Европа и Азия, носейки плакати: „Няма планета Б“, „Унищожавате нашето бъдеще“ и „Ако не се държите като възрастни, ние ще го направим."

Въпреки трите десетилетия на предупреждения, емисиите на въглероден диоксид достигнаха рекордни нива през 2017 г. и отново миналата година.

В Стокхолм шведската тийнейджърка активистка Грета Тунберг, която вдъхнови протестите, се включи в шествието.

Грета Тунберг: Преживяваме една екзистенциална криза, която е пренебрегвана от десетилетия и ако не действаме сега, може да е твърде късно.