НОВИНИ

Шейх Хасина за пръв път в България

13:30 часа. Летище София пристига една много необикновена, може би най-необикновената жена-лидер в съвременния свят - Шейх Хасина, трети мандат министър-председател на Бангладеш.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:16, 18.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Най-гъсто населената страна в света - повече от 170 млн. души население, над 1000 души на кв. км, с най-драстични климатични промени и циклони на върха на Бенгалския залив между Индия и Мианмар, и вероятно с най-бурната история от независимостта си през 1971 г. до днес. А животът на Шейх Хасина от детството ѝ до днес е поредица без дъх от преврати, изкачвания на върха, силна опозиция и силно управление, арести, затвори и дръзки битки срещу радикализма, фундаментализма, тероризма - в национален, регионален, глобален мащаб, за правата на жените и образованието на момичетата и децата в родната ѝ Бангладеш и навсякъде по света.

- Най-накрая пристигнахте в България, а ние сме сред първите, които преди 45 години признаха независимостта на Бангладеш. Как се чувствате?

Шейх Хасина: "Чувствам се чудесно. Времето е прекрасно, и страната ви, и хората са прекрасни".

- Какво очаквате от срещите си тук и от форума на жените-лидери?

"Нашите две страни - Бангладеш и България имат прекрасни отношения. България подкрепяше нашата кауза за независимост през 1971 г. Спомням си това".

- И все пак страхотно е, че сте тук.

;

Силна бангладешка охрана цари на летище София. Логично - след 19 опита за покушение върху живота ѝ. Защото е Шейх Хасина - най-силната, в много случаи повече от мъжете лидери, жена на света. И не случайно носи 20 световни награди за битката ѝ за по-добър свят - две на ЮНЕСКО, награда на Индира Ганди, "Шампион на Земята" - голямата еко-награда на ООН за 2015-а, защото битката срещу климатичните промени и за опазване на околната среда е приоритет за който и да е на върха на властта в Дака. А там и днес може да чуете български, защото някои дори от държавните служители навремето са учили в България.

По време на първото си посещение в София Шейх Хасина ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

И всичко това на фона на засилените контакти между Дака и Европейския съюз, динамичните темпове на развитие на Бангладеш и нарастване на ролята й в регионален и глобален мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев ще сезира КС за Изборния кодекс
Плевнелиев ще сезира КС за Изборния кодекс
Нов мощен кран на порт Варна Запад
Нов мощен кран на порт Варна Запад