НОВИНИ

Шиитите по света протестират против екзекуцията на Шейх ан-Нимр

Шиитите по света избухнаха в гневни протести заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр в Саудитска Арабия. Той беше един от 47-те души, осъдени на смърт за тероризъм. Съединените щати предупредиха, че екзекуциите могат да засилят религиозното противопоставяне между шиити и сунити в Близкия Изток.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:33, 03.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

В Техеран демонстранти подпалиха саудитското посолство. Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей публикува в Туитър остра реакция срещу екзекуцията. "Пробуждането не може да бъде подтискано", написа Хаменей в социалната мрежа, а на официалния му сайт Саудитска Арабия е приравнявана с терористичната организация "Ислямска държава". Външното министерство в Техеран заяви, че сунитското кралство ще плати висока цена за действията си и привика в знак на протест саудитския дипломатически пратеник в страната. От своя страна Рияд също отправи оплакване към иранската дипломатическа мисия и определи реакцията на Техеран като просташка намеса във вътрешните работи.

От Пакистан, Бахрейн, Ирак и до Лондон - протести имаше в редица държави.

Демонстрация имаше и в самата Саудитска Арабия. Представители на шиитското малцинство в Ал Катиф в източната част на страната излязоха по улиците, въпреки забраната за протести. Всеки, който извършва терористична дейност, ще се изправи пред лицето на правосъдието, заявиха саудитските власти.


Мансур ал Кафари, говорител на Министерство на правосъдието на Саудитска Арабия: Силите за сигурност в кралството няма да се колебаят да преследват всеки, който извършва подобни терористични актове или дори се присъедини към групи, които ги поддържат.

Шейх Нимр беше арестуван за подкрепа на шиитски протести в Саудитска Арабия през 2011 година. Той е отявлен критик на сунитското кралско семейство в Рияд. Вчерашните екзекуции на 45 саудитци, един египтянин и един гражданин на Чад бяха извършени в 12 града. В 4 затвора смъртните присъди бяха изпълнени с разстрели, а останалите чрез обезглавяване. Това са най-масовите екзекуции в Саудитска Арабия от 80-та година насам, когато бяха убити 63-ма дижахидисти, които щурмуваха Голямата джамия в Мека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Набират джихадисти с изказването на Тръмп за мюсюлманите
Набират джихадисти с изказването на Тръмп за мюсюлманите
Готвят нови правила за работата на учителите по ски
Готвят нови правила за работата на учителите по ски