НОВИНИ

Хиляди родолюбиви българи изкачиха историческия връх Шипка (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

С велосипеди, делтапланери, пеша - всички се стекоха в подножието на връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата на България. Някои изминаха над 10-15 километра пеша, за да достигнат до паметника. В деня на преклонение и народна почит вижте емоцията от срещата на няколко поколения с великите исторически събития.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 03.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Стъпало след стъпало, с трибагреник на раменете и поглед вперен нагоре към върха- символ на свободата. Така десетки изкачиха историческия връх Шипка, за да се преклонят пред саможертвата на борците за свобода.

- Честит празник на всички българи!

- Чувството е неописуемо да съм тук на този паметник и на тая дата, паметна дата за всички българи.

;

Пламенни слова се лееха през целия ден сред морето от хора - повечето с национални трибагреници. Знамената сякаш се сливаха в едно голямо - символ на България. Хора от всички краища на страната, дори завърнали се от чужбина - родолюбци и наследници на опълченци застанаха рамо до рамо и отдадоха своята голяма народна почит пред делото.

;

- Аз съм от такъв род, така че за мен е много вълнуващо. Аз съм Комитов, прадядо ми е Станчо Колев Комитата от село Ганчовец. Бил е хайдутин. Гордея се, че съм българин, гордея се с това, което е направено тука.

- Тръгнах преди два дена от Панагюрище пеша и достигнах тук.

Аз се чувствам у дома си, защото съм у дома си. Не трябва да се отбелязва това, че сме свободни само на трети март. Всеки българин трябва да си ляга и да се събужда българин.

- Ние обичаме България и искаме да останем тук, искаме едно по-добро бъдеще.

;

Слънцето се усмихна на родолюбците, а те обещаха да се връщат отново и отново. А 31-метровия паметник с внушителния бронзов лъв си остават там, за да брани паметта на българите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче от Бургас показва във Финландия как се правят мартеници
Момиче от Бургас показва във Финландия как се правят мартеници
Варненци почетоха Пламен Горанов
Варненци почетоха Пламен Горанов